Za učenike dualnog obrazovanja 4.000 radnih mesta

Kako se moglo čuti na događaju pod nazivom „Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja – Korak do praktičnog znanja“, u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS), kroz ovaj sistem do sada je prošlo 13.000 učenika, a mnogi su se i zaposlili se u kompanijama u kojima su pohađali praksu.

Predstavnici 31 kompanije koje sarađuju sa 22 škole iz Beograda, a u sistemu su dualnog obrazovanja, upoznali su na ovom događaju mlade maturante i njihove roditelje sa prednostima ovakvog modela obrazovanja koje obezbeđuje stručno znanje i radno iskustvo u kompaniji, uz finansijsku nadoknadu za rad i plaćene troškove puta i ishrane, a nakon školovanja i zaposlenje i nastavak razvoja karijere uz podršku privrede.

– Ovakve prezentacije Komora će u narednom periodu organizovati u još 11 gradova, budući da se spremamo za narednu školsku godinu. Predstavljamo obrazovne profile za koje će biti organizovano dualno obrazovanje, kako bi u direktnoj komunikaciji naših mladih sugrađana sa nekadašnjim učenicima ovih kompanija, a sada njihovim zaposlenima, razmenili informacije i motivisali ih da se opredele za dualno obrazovanje – objasnila je Mirjana Kovačević iz PKS.

Ona je istakla da oko 50% učenika koji su završli školovanje po ovom modelu obrazovanja već radi u struci, dok su ostali nastavili školovanje, što je, kako je rekla, važna poruka da ovaj model obrazovanja ne zaustavlja razvoj karijere već pruža mogućnost daljeg školovanja i napredovanja, s obzirom na to da kompanije podstiču razvoj karijere i obrazovanja mladih kroz stipendiranje.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje Vlade Srbije Gabrijela Grujić je ukazala da će mladi koji se odluče za dualni model imati priliku da u kompanijama steknu savremeno radno iskustvo koje je prilagođeno digitalnoj eri i tehnološkom razvoju, dok će kompanije na ovaj način moći da privuku mlade obrazovane ljude sa razvijenim kritičkim mišljenjem.

Dualno obrazovanje se organizuje u svim područjima rada i pokriva sve grane privrede, od poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane, preko saobraćaja, metalske, mašinske i elektro industrije, do turizma i ugostiteljstva…

Prema rečima zamenice gradonačelnika Beograda Vesne Vidović, kompanije koje posluju na teritoriji Beograda traže u narednoj školskoj godini 750 učenika po dualnom modelu obrazovanja, a u ponudi je 37 obrazovnih profila u 22 srednje škole.

U celoj Srbiji, naredne školske godine u ponudi će biti 72 obrazovna profila po dualnom modelu obrazovanja, 850 kompanija je trenutno uključeno u ovaj model, a već od sledeće školske godine će ih biti 950. Privreda je za narednu školsku godinu ponudila ukupno 4.000 pozicija u kompanijamau kojima će mladi moći da od naredne školske godine stiču nova praktična znanja i radne veštine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор