Prva zgrada od recikliranog građevinskog otpada

Nakon osam godina istraživanja, nemačka kompanija Büscher uspela je da građevinski otpad iskoristi za pravljenje unutrašnjih zidova nove kuće, prve koja je 75% napravljena od recikliranog materijala, prenosi Balkan Green Energy News.

Ova firma se bavi odnošenjem i deponovanjem otpadnog građevinskog materijala i proizvodi beton. Kada je osnovana 1961. godine, beton je pravila od peska, cementa i vode, a sada je uspela da promeni recepturu betona, kako bi građevinski otpad, uključujući i onaj nakon rušenja, iskoristila umesto peska i šljunka za pravljenje unutrašnjih nosećih i drugih zidova.

Inače, otpad od rušenja se koristi kao agregat (granulat) u izgradnji puteva. Prema podacima Savezne agencije za životnu sredinu, u Nemačkoj je samo tokom 2018. proizvedeno 73,9 miliona tona materijala iz građevinskog otpada, ali se za proizvodnju asfalta i betona koristi samo 5,8 miliona tona.

Zbog slabe prodaje i gomilanja reciklata, braća i suvlasnici u ovoj firmi, Volfgang i Hans-Jirgen Bišer, smislili su da ga iskoriste kao sirovinu za beton i betonske elemente montažnih zidova. Da bi obavili sva potrebna istraživanja i probe, i dobili dozvolu za korišćenje ovog materijala, braći je bilo potrebno punih osam godina.

Specijalisti za beton, laboratorije i stručnjaci za sertifikaciju su sumnjali u njihov uspeh, govoreći im da je to nemoguće učiniti i da nije legalno, jer reciklirani građevinski materijali nisu regulisani nemačkim zakonom, pa može da se koristi samo u pojedinačnim slučajevima i sa posebnim odobrenjem.

– Mi smo 2021. godine bili prva kompanija u Nemačkoj koja je dobila generalno odobrenje od Nemačkog instituta za građevinsku tehnologiju. Pripreme za korišćenje montažnih elemenata su bile duge, ali je sama izgradnja stambenog objekta za tri porodice trajala samo četiri meseca. Cevovodi i struja su bili integrisani u montažne ploče koje imaju glatku površinu, pa nije bio potreban malter – objasnio je Volfgang Bišer

Ovaj revolucionarni metod poštuje postulate cirkularne ekonomije, jer je održiv i klimatski neutralan, a fabrika betona koristi električnu energiju iz sopstvenih solarnih panela. Iz obnovljivih izvora se napajaju i drobilice i sita, pa firma ne proizvodi nikakve direktne emisije ugljen-dioksida u atmosferu. Pored toga, preduzeće ne koristi skupe sirovine, tako da je i cena krajnjih proizvoda jeftinija, što je, kako kaže Tomas Overbeke, operativni menadžer kompanije Büscher, zaista vin-vin situacija.

Cena ovako napravljene zgrade iznosi oko 800.000 eura, što je definitivno jeftinije od konvencionalno izgrađenog objekta iste veličine. Ipak, u procesu postoje i neka ograničenja, budući da su spoljni zidovi ipak izrađeni od konvencionalnog betona. Međutim, braća Bišer poručuju da još nisu završili sa eksperimentisanjem i da će nastaviti da istražuju mogućnosti koje pruža recikliranje građevinskih materijala.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор