Lufthanzino zemaljsko osoblje spremno za štrajk

Sidnikat Verdi je pozvao zemaljsko osoblje nemačke nacionalne aviokompanije Lufthanza da u sredu stupi u štrajk na aerodromima u Frankfurtu, Minhenu, Hamburgu, Berlinu i Diseldorfu, saopštio je portparol sindikata.

Na obustavu rada pozvano je kompletno zemaljsko osoblje, od održavanja do otpreme putnika i pripreme aviona, zbog čega će verovatno biti ozbiljnog otkazivanja i kašnjenja letova, saopštio je sindikat, a prenosi agencija DPA.

Novi štrajk je reakcija na neuspele kolektivne pregovore o povećanju plata za oko 25.000 zaposlenih u kompanijama Dojče Lufthanza, njenom ogranku za prevoz tereta Lufthanza tehnika, kao i u drugim delovima koncerna. Ponudu poslodavaca nakon druge runde pregovora u januaru sindikat je odbio, uz ocenu da je predloženo povećanje plata prenisko. Sledeći pregovori su zakazana za 12. februar.

I Lufthanza je saopštila kako računa da će štrajk imati ozbiljne posledice za više od 100.000 putnika. Šef kadrovske službe kompanije Mihael Nigeman je poručio da će štrajk upozorenja, koji treba da traje 27 sati, nesrazmerno pogoditi putnike. kako je istakao, poslodavci su već izašli sa konkretnom ponudom koja predviđa dodatno povećanje primanja koja nisu u sastavu plate za 13 posto u naredne tri godine, kao i premiju za amortizaciju inflacije.

Inače, zbog sindikalnih akcija na nemačkim aerodromima je u poslednje vreme bilo većih poremećaja. U četvrtak prošle sedmice Verdi je na nekoliko velikih aerodroma organizovao štrajk upozorenja, zahtevajući za 2,80 eura veću satnicu za oko 25.000 aerodromskih radnika obezbeđenja zaposlenih u privatnim firmama. Poslodavci su ovaj zahtev odbili uz obrazloženje da je preteran i da bi ih godišnje koštao 20 miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор