Nemački železničari najavili 50-časovni štrajk

Novi 50-časovni štrajk nemačkih železničara trajaće od nedelje do utorka, najavio je danas Sindikat EVG, uz obrazloženje da su se na taj korak odlučili jer se pregovori o platama sa Dojče banom i oko 50 drugih železničkih kompanija odugovlače bez rešenja.

Generalna obustava rada će početi u 20 časova u nedelju i završiti se u 22 sata u utorak. U pitanju je poslednji u talasu štrajkova koji je zahvatio nekoliko evropskih zemalja, kao posledica rastuće inflacije koja je drastično povećala troškove života, prenosi agencija Rojters.

Sindikat EVG je saopštio da je novi štrajk „neizbežan“ jer se napredak u pregovorima postiže presporo. Inače, ovaj sindikat pregovara u ime 230.000 radnika, uključujući i 180.000 zaposlenih u nacionalnoj železnici Dojče ban, i traži povećanje plata od 12 posto ili najmanje dodatnih 650 eura mesečno.

Uprava Dojče bana je izrazila nezadovoljstvo zbog ovog poteza, nazvavši ga „nesrazmernim“, s obzirom na to da nastoji da se približi zahtevima EVG-a i poveća svoje ponude za plate. Kompanija je ponudila 10 posto veće plate za radnike sa nižim i srednjim primanjima i 8 posto povećanja za radnike sa višim primanjima, kao i dalje postepeno podizanje zarada.

Tokom marta i aprila ove godine sindikati EVG i Verdi su organizovali štrajkove upozorenja širom Nemačke, koji su, pored autobuskog i železničkog transporta, pogodili i vodeni i vazdušni saobraćaj u toj zemlji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор