Nemački građevinci najavili štrajk zbog plata

Građevinski radnici u Nemačkoj najavili su da će danas verovatno obustaviti rad zbog spora oko povećanja plata i drugih naknada, sa ciljem da izvrše pritisak na poslodavce da konačno ispune niz njihovih zahteva, uključujući i veće naknade za troškove prevoza.

– Štrajk građevinara širom zemlje je verovatniji nego ikada ranije u poslednjih 20 godina – poručio je za list Süddeutsche Zeitung čelnik sindikata IGBau Robert Fajger, uoči početka arbitraže, prenosi agencija Rojters.

Među osnovnim zahtevima sindikat su povećanje plata za 5,3 posto za gotovo 900.000 građevinskih radnika, kao i konačno usklađivanje cene rada u istočnom i zapadnom delu zemlje nakon više od tri decenije od ponovnog ujedinjenja dve Nemačke.

– Sindikat insistira da poslodavci pristanu na isplatu većih naknada usled rasta troškova prevoza radnika koji svaki dan putuju do vrlo udaljenih gradilišta i nazad. Upravo je ovaj zahtev najveća prepreka u pregovorima, iako je na stolu još od 2018. godine – rekao je Fajger i upozorio da ovoga puta neće biti dogovora, ukoliko poslodavci ne popuste.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku (Destatis), u drugom kvartalu ove godine plate u Nemačkoj su generalno porasle za 5,5% na godišnjem nivou, nadmašivši stopu inflacije od 2,4%, što bi značilo da su radnici osetili realno povećenj plata za oko 3%. Međutim, u drugoj polovini godine ekonomisti očekuju da će inflacija na godišnjem nivou biti iznad prosečnog rasta plata, što bi dovelo do smanjenja kupovne moći potrošača.

U drugom sporu oko plata, radnički sindikati i 16 nemačkih saveznih država u petak treba da započnu pregovore o povećanju zarada za više od 2,3 miliona radnika u javnom sektoru, a glavni sindikalni zahtev je povećanje plata za 5% u narednih 12 meseci.

Kako bi se pomoglo radnicima sa nižim primanjima, sporazum o platama bi trebalo da garantuje povećanje od najmanje 150 eura mesečno. Za radnike u sistemu javnog zdravstva, koji su posebno opterećeni tokom aktuelne pandemije, sindikati traže veće plate za najmanje 300 eura na mesečnom nivou.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор