Zbog pada dobiti Dojče banka otpušta 3.500 radnika

Zbog velikog pada dobiti u prošloj godini od 14%, najveća nemačka finansijska institucija Dojče banka prinuđena je da planira velike uštede među kojima i ukidanje 3.500 radnih mesta

Razlog za loš poslovni rezultat u prošloj godini i pad dobiti nakon oporezivanja za 14% prvenstveno je u tome što je u 2022. Dojće banka mogla da koristi jednokratne poreske olakšice koje su sada ukinute.

Iz banke saopštavaju da će reorganizacijom biti posebno pogođena „područja udaljena od klijenata“, pre svega poslovi u infrastrukturi kompanije i IT sektor, dok će i neki drugi interni procesi takođe biti automatizovani.

Kako podsećaju nemački mediji, veliki IT problemi koji su prošle godine zadesili Postbanku, koja je deo Dojče banke, kada korisnici privremeno nisu mogli da pristupe svojim računima, takođe su proizveli dodatne troškove koji se iskazuju u milionima eura.

Uprkos svemu, šef Dojče banke Kristijan Seving je pozitivno ocenio prošlu godinu, s obzirom na to da je ta finansijska institucija ostvarila najveću dobit pre oporezivanja za prethodnih 16 godina, koja je iznosila 5,7 milijardi eura.

Od takvog poslovnog rezultata će i deoničari imati koristi, jer će ostvariti udeo u dobiti od 0,45 eura po deonici, što je povećanje od 15 centi, prenosi Fenix magazin.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор