PKS objavila Deklaraciju o zelenoj transformaciji srpske privrede

Privredna komora Srbije (PKS) je objavila Deklaraciju o zelenoj transformaciji srpske privrede, sa ciljem da podstakne i podrži kompanije u procesu prelaska na cirkularni model poslovanja, uz očuvanje konkurentnosti i efikasnosti.

Prema rečima Mihaila Vesovića, direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, srpske firme moraju da prilagode modele poslovanja, jer će to zahtevati njihovi partneri u Evropskoj uniji, bilo da su izvoznici ili su uključeni u dobavljačke lance ino partnera.

– Sa druge strane, banke će promeniti svoje metodologije analize rizika zbog ESG standarda, EU taksonomije i drugačijih poslovnih modela kompanija, kao i zbog izmenjene zakonske regulative. Pritisak na kompanije da poslovanje prilagode zelenoj agendi dolaziće i od strane kupaca i potrošača, koji takođe ubrzano menjaju svest. Privreda ima još nekoliko godina za prilagođavanje, ali taj proces mora početi odmah – objasnio je Vesović.

Ubrzane promene na tržištu EU, kao najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera Srbije, obuhvataju prelazak sa linearnog na cirkularni model poslovanja, uspostavljanje energetske efikasnosti, usvajanje EU standarda po pitanju količine korišćene sirovine iz reciklata, kontrolu emisije gasova sa efektom staklene bašte i nove standarde nefinansijskog izveštavanja, uključujući i karbonsko računovodstvo, što će vrlo brzo uticati na konkurentnost domaćih kompanija, navode u PKS.

Prema Vesovićevim rečima, svaki proizvod koji ima upotrebnu vrednost treba reciklirati, a ultimativni zahtev na planu energetske efikasnosti je smanjenje emisije ugljen dioksida, ne samo iz moralnih ili ekoloških, već i zbog očuvanja konkurentnosti. On je istakao da srpska privreda sutra neće moći da izvozi u Evropsku uniju po konkurentnim cenama, ukoliko proizvodi nisu nastali u skladu sa uslovima energetske efikasnosti, karbonske neutralnosti i cirkularne ekonomije.

– Nudimo kompanijama dinamičan proces transfera znanja i praksi. Založićemo se za kreiranje regulatornog okvira, kako bi se ubrzala transformacija i pristup fondovima za finansiranje naprednih tehnoloških rešenja potrebnih našoj industriji. Važno je da zelena transformacija postane prva tema u naučnim i stručnim krugovima, u univerzitetskoj javnosti, jer su promene ka niskougljeničnoj i cirkularnoj ekonomiji kompleksan i zahtevan proces – poručio je Vesović.

U PKS dodaju da bi zelena tranzicija trebalo da omogući mnoštvo novih radnih mesta u našoj zemlji, regionu, EU i globalno, a ovaj proces nas obavezuje prema budućim generacijama i zbog očuvanja resursa. Pored toga, Srbija se na ove procese promena već obavezala međunarodnim ugovorima, uključujući i Zelenu agendu za Zapadni Balkan.

– PKS želi da učestvuje u savetovanju i edukaciji kompanija u domenu cirkularne ekonomije, karbonskog računovodstva i tretmana otpada, i već smo na polju edukacije, obuke i treninga, kroz hab cirkularne ekonomije i Cirkularnu akademiju, počeli da radimo sa kompanijama i imamo sjajne primere, kako domaćih firmi tako i stranih koje su dobro iskustvo donele u Srbiju – dodao je Vesović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор