Podrška nemačke KfW banke Zelenoj agendi Srbije

Na sastanku posvećenom nastavku uspešne saradnje u energetskom sektoru, srpska ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović se zahvalila Klausu Mileru, novom regionalnom direktoru Nemačke razvojne banke (KfW) za jugoistočnu Evropu i Tursku, i Rudigeru Hartmanu, direktoru KfW-a u Srbiji na podršci u sprovođenju Zelene agende.

– Izmenili smo zakone u energetskom i rudarskom sektoru, pripremamo novu strategiju razvoja energetike do 2030. godine sa vizijom do 2050, a radimo i na izradi integrisanog plana za klimu i energetiku. Hoćemo da budemo lider u regionu kada je reč o energetskoj efikasnosti, energetskoj tranziciji i Zelenoj agendi. KfW banka je u tome naš važan partner. Ukupna vrednost realizovanih, projekata u toku, kao i planiranih zajedničkih projekata iznosi skoro 1,5 milijardi eura – izjavila je Mihajlovićeva, a prenosi sajt Ministarstva.

Ona je istakla da se puno radi na projektima povećanja energetske efikasnosti, posebno u domaćinstvima, da je osnovan Fond za energetsku efikasnost (EE) i da je poseban akcenat na podršci građanima da postanu proizvođači struje iz solarnih panela.

Regionalni direktor Miler je istakao da je za KfW saradnja sa Srbijom veoma važna, posebno u energetskom sektoru. On je potvrdio da je veoma važan i izmenjen zakon i u skladu sa njim preduzete inicijative koje se odnose na ciljeve zelene agende.

– Investiranje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije izuzetno je bitno i zainteresovani smo da vas podržimo u tome. Samo za javne investicije planiramo 75 miliona eura. Fond za energetsku efikasnost je takođe veoma interesantan za nas, a želimo da vas podržimo i u pogledu energetske tranzicije i izgradnje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao što je i vetropark Kostolac – poručio je Miler.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji projekata energetske efikasnosti i izgradnji novih toplana, kao i o projektima u sektoru elektroenergetike, posebno o izgradnji Transbalkanskog koridora. Sastanku sa predstavnicima nemačke KfW banke prisustvovao je i ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib, koji je tom prilikom istakao odličnu saradnju sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Ministarka za evropske integracije i nacionalna IPA koordinatorka Jadranka Joksimović se takođe sastala sa Klausom Milerom, sa kojim je razgovarala o pristupanju Srbije Evropskoj uniji i pomoći Nemačke u realizaciji projekata koji to pristupanje značajno ubrzavaju, prenosi eKapija.

– Imajući u vidu da smo dostigli sva merila neophodna za klastere 3 – Konkurentnost i inkluzivni rast i 4 – Zeleni dogovor i održiva povezanost, očekujemo da će do kraja godine naši evropski partneri valorizovati naš rad i formalnim napretkom u pregovorima – rekla je Joksimović, a saopštilo Ministarstvo za evropske integracije.

Ona je naglasila da su sektori energetike, zaštite životne sredine i klimatskih promena, koji su i najveća područja razvojne saradnje sa Nemačkom, ključni za postizanje ciljeva održivog razvoja predviđenih Zelenom agendom, kao instrumentom Zelenog dogovora EU za Zapadni Balkan, a kroz proces evropske integracije Srbije.

– Nemačka razvojna banka je sa više od milijardu eura podržala projekte koje smo zajednički izabrali kao strateški prioritetne za evropsku integraciju Srbije i vaš sveukupni razvoj – rekao je Miler i izrazio uverenje da će buduća zajednička saradnja biti još plodotvornija.

Joksimovićeva i Miler su posebno razgovarali o mogućnostima za dodatno unapređenje koordinacije donatorske pomoći sektorskim politikama, pre svega o optimizaciji i što efikasnijem korišćenju sredstava koja nam na raspolaganje stavljaju bilateralni i međunarodni donatori, a pre svega Evropska unija kroz pretpristupne fondove.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор