Prioritet jačanje ekonomskih odnosa Nemačke i Srbije

Vlada Nemačke računa na jače ekonomske odnose sa Srbijom, zaključak je jučerašnje video-konferencije nemačkog ministra privrede Petera Altmajera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tokom ove konferencije potpisana je zajednička izjava o namerama za uspostavljanje partnerstva i unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, a razgovaralo se i o budućim ulaganjima u zaštitu klime. Tim povodom iz nemačkog Ministarstva privrede je saopšteno da je cilj dogovora ojačati lance snabdevanja i dodatno povezati Srbiju sa unutrašnjim tržištem Evropske unije.

Altmajer je naglasio da potpisivanje ovog dokumenta predstavlja dalji važan korak u takozvanom „Berlinskom procesu“ kojim bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo povezati sa Evropskom unijom.

– Zajedno radimo na održivim strukturama u cilju ekonomske saradnje. To je sada važnije nego ikad, posebno u vreme krize zbog epidemije korona virusa – izjavio je nemački ministar.

U saopštenju nemačkog Ministarstva se naglašava da je privreda Srbije važan motor za ekonomiju čitavog regiona Zapadnog Balkana, prenosi Dojče vele.

Inače, pre korona krize, nemačko-srpski ekonomski odnosi dinamično su se razvijali. Bilateralna trgovina dve zemlje se u zadnjih šest godina udvostručila, a u 2019. je dostigla novi maksimum od preko pet milijardi eura. Nemačke kompanije su poslednjih godina investirale u Srbiji više od 2,53 milijarde eura, navodi se u saopštenju.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор