AHK poziva kompanije na obuku za energetske skaute

Nemačko – srpska privredna komora (AHK Srbija) poziva kompanije da do 30. septembra prijave svoje zaposlene za besplatnu obuku za energetske skaute, što će im pomoći da smanje emisiju ugljen-dioksida, postanu energetski efikasnije i tako dugoročno smanje troškove.

Obuka se sprovodi u okviru projekta AHK „Young Energy Europe 2.0, a podrazumeva sticanje praktičnog znanja i veština na temu energije – od proizvodnje i njenog značaja za zaštitu životne sredine do njene efikasne upotrebe u preduzećima. Obuka u oblastima energetske efikasnosti i optimizacije resursa, obuhvata teorijski deo, ali i praktičnu realizaciju projekata iz ovih oblasti, koje će polaznici implementirati u svojim kompanijama i organizacijama.

U Nemačko – srpskoj privrednoj komori kažu da će se kroz projekat učesnici kvalifikovati za tzv. energetske skaute koji će naučiti da prepoznaju i iskoriste potencijale uštede energije i optimizacije resursa u svojim kompanijama. Prva takva petodnevna obuka biće održana od 25. oktobra do 5. novembra, a broj učesnika iz pojedinačnih kompanija neće biti ograničen. Obuku će realizovati docenti na srpskom jeziku, a starosna granica polaznika takođe nije limitirana, prenosi agencija Tanjug.

Nekoliko nedelja nakon obuke energetski skauti će identifikovati najveće potrošače energije u svojim kompanijama i osmišljavati i sprovoditi svoje projekte koji će biti evaluirani na osnovu unapred zadatih parametra od strane stručne komisije. U poslednjem modulu obuke projekti će biti predstavljeni na zajedničkoj radionici, kada će ih oceniti žiri. Energetski skauti će dobiti od AHK Srbija sertifikat o učešću u obuci, a oni najbolje ocenjeni će imati priliku da predstave svoj projekat na posebnom događaju u Berlinu.

AHK Srbija poziva sve zainteresovane kompanije da preuzmu formulare sa njihovog sajta i prijave se za učešće u projektu, čime će steći brojne koristi za svoje poslovanje i dati svoj doprinos jačanju ekološke svesti i zaštiti životne sredine. Projekat se finansira u okviru Evropske klimatske inicijative, Saveznog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost, a sprovodi se zajedno sa inostranim privrednim komorama u partnerskim zemljama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор