EU kaznila nemačke proizvođače vozila sa milijardu $

Najveće nemačke proizvođače automobila Evropska komisija (EK) je novčano kaznila sa ukupno milijardu dolara, uz obrazloženje da su se tajno dogovarali kako da ograniče razvoj i uvođenje automobilskih sistema za kontrolu emisije štetnih gasova.

„Kompanije Daimler, BMW, Volkswagen, Audi i Porše su izbegle da učestvuju u konkurentskoj utakmici s tehnologijama za ograničavanje zagađenja vazduha gasovima emitovanim iz automobila na benzinski i dizel pogon, saopštila je EK, a prenosi agencija Asošiejted pres.

Prema rečima šefice antimonopolskog regulatora EU Margret Vestager, iako su imale tehnologiju za veće smanjenje štetnih emisija od propisanih limita, te kompanije su izbegavale učešće u konkurentskoj utakmici u toj oblasti, čime su potrošačima uskraćivale šansu da kupe automobile koji manje zagađuju životnu okolinu.

Ovo je prvi slučaj da je Evropska komisija izrekla novčane kazne zbog kočenja i neučestvovanja u tehnološkom razvoju, a ne zbog uobičajenih slučajeva kao što je dogovaranje cena i formiranje monopola. Pri tom, kompanija Daimler u ovom slučaju neće platiti kaznu, budući da je Komisiji otkrila postojanje kartela.

– Fabrike se međusobno takmiče i kada je u pitanju smanjenje emisije ugljenika iz automobila. Ovi proizvođači su namerno izbegavali nadmetanje s filterima za bolje prečišćavanje nego što to zahtevaju EU standardi o emisiji. I to su činili uprkos tome što je odgovarajuća tehnologija bila dostupna, a ta njihova praksa je nelegalna – poručila je Vestagerova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор