Od sledeće godine u Nemačkoj važe novi zakoni

Od sledeće godine Nemačka uvodi razne promene, bilo da se radi o kupovini, životu, vožnji ili  birokratskim procedurama poput podnošenja zahteva za izdavanje lične karte.

Konkretno, za mlečne proizvode koji se prodaju u jednokratnim plastičnim flašama plaćaće se depozit od 25 centi, dok će upotreba ambalaže sa čepovima koji ne mogu da se skinu imati za cilj veću održivost. Od narednog jula takvi čepovi će biti obavezni za sve proizvode, prenosi Fenix magazin. Od 2024. neki poznati trgovinski lanci će izbaciti određene proizvode iz ponude. Tako će kupci moći da kupuju samo sveže mleko i mleko bez laktoze sopstvenih brendova tipa 3 i 4, budući da će ceo asortiman mleka biti prebačen na viši nivo 3.

Promene će zahvatiti i drumski saobraćaj, a posebno uticati na vozače, jer će od Nove godine ekološke subvencije od 4.500 eura za kupovine manjih električnih automobila biti smanjene na 3.000 eura. Istovremeno raste i porez na emisiju CO₂, pa će porez porasti sa 30 na 40 eura po toni CO₂, što će dovesti do porasta cene benzina i dizela. Od 7. jula u automobilimna će biti obavezna crna kutija, koja će beležiti podatke kako bi saobraćajna nezgoda mogla biti što bolje rekonstruisana.

Promena koja se tiče vozačkih dozvola još nije do kraja rešena. EU predlaže uvođenje strožih saobraćajnih pravila od 2024. godine, što bi moglo biti posebno ograničavajuće za starije vozače i vozače početnike. Zabrana noćne vožnje i ograničenje brzine na auto-putevima trebalo bi da važi za nove vozače, dok bi stariji od 60 godina trebalo da imaju redovne vozačke ispite. Međutim, o ovome se trenutno još uvek žestoko raspravlja.

Novina je i da će od 1. novembra sledeće godine država moći da šalje nova dokumenta direktno na adresu naručioca, što posete nadležnom organu čini nepotrebnim.

Od sledeće godine Minimalna zarada po radnom satu biće povećana za 42 centa, na 12 eura i 41 cent bruto. Istovremeno će biti povećana i mesečna naknada za male poslove sa 520 eura na 538 eura. Pored toga, svi koji primaju invalidsku penziju od 2024. će dobiti više novca, a koliko tačno zavisiće od samog načina odlaska u penziju.

Od januara bi trebalo da bude smanjena i granica prihoda prema kjoj se ostvaruje pravo na roditeljski dodatak. Ranije su mogli da konkurišu roditelji sa zajedničkim oporezivim prihodom do 300.000 eura i samohrani roditelji sa prihodom do 250.000 eura. Naime, granicu prihoda samohranih roditelja i parova trebalo bi svesti na nivo od 150.000 eura, a ovo prilagođavanje do 2026. godine bi pogodilo oko 60.000 roditelja koji bi izgubili ovo pravo.

U Nemačkoj se burno raspravljalo i o „Zakonu o grejanju“ koji bi trebalo da stupi na snagu 2024. godine, a po kom je planirano da se u kuće mogu ugraditi samo grejalice sa visokim udelom potrošnje obnovljive energije, što bi značilo i manje prepreka za instaliranje solarnih elektrana.

Nemačka vlada je donela odluku i o izmenama zakona o zakupu i svojini imovine, na koje još samo treba da pristane Bundestag

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор