Šta će Srbiji privreda kad ima kladionice!

U Srbiji se od poreza na priređivanje igara na sreću godišnje može izgraditi 25 bolnica ili 50 škola, s obzirom na to da su direktni poreski prihodi u budžet od kompanija iz ovog sektora prošle godine iznosili između 240 i 250 miliona eura.

Prema pisanju sajta b92, neto profit ove industrije je u prošloj godini iznosio 100 miliona eura, a priređivači igara su u budžet države uplatili 2,5 puta više od prihoda koji su ostvarili!

Od ove industrije, kao jedne od najbolje regulisanih u našoj zemlji, pristižu i najveće uplate u budžet, budući da se nameti plaćaju po osnovu većeg broja poreskih oblika, poput specifične naknade za priređivanje i odobrenje igara na sreću, koju druge delatnosti ne plaćaju. Zbog promene zakona i povećanja naknada, ove uplate u budžet praktično su duplirane za samo tri poslednje godine.

Ukupna vrednost industrije igara na sreću se procenjuje na najmanje 500 miliona eura i može se reći da direktno ili indirektno utiče na kreiranje BDP-a Srbije od najmanje 1,5 posto. Jedna od najbrže rastućih industrija u Srbiji direktno zapošljava gotovo 15.000 radnika i podržava oko 100.000 radnih mesta, imajući u vidu da sarađuje sa brojnim drugim sektorima. Prema istraživanju koje je sprovelo Udruženje priređivača igara na sreću, od te industruje, kada se uzmu u obzir i članovi porodica, direktno i indirektno živi više od 400.000 građana.

Pored toga, zbog ubrzanog razvoja onlajn igara na sreću, kompanije iz ove oblasti sve više postaju tehnološke, sa rastućom potrebom za vrhunskim IT kadrovima. Prema poslednjim podacima, beting kompanije zapošljavaju oko 500 IT stručnjaka i najmanje još toliko matematičara, analitičara, statističara i drugih visokoobrazovanih eksperata, dok se u okviru ove grane razvijaju softveri i modeli sa širokom primenom i u drugim oblastima.

Predstavnici ovog sektora kažu da se veliki uticaj industrije igara na sreću na privredu Srbije ostvaruje i kroz saradnju sa brojnim drugim sektorima koji od nje direktno zavise, poput medija, industrije hrane i pića, ugostiteljstva, sektora nekretnina kroz zakup poslovnog prostora, IT i telekomunikacija, građevinske industrije, osiguranja, bankarstva… Doprinos sektoru nekretnina najbolje ilustruje činjenica da u Srbiji postoji 3.000 kockarnica i kladionica.

Prosečan godišnji nivo investicija beting kompanija prelazi 50 miliona eura, pre svega u opremu i razvoj mreže uplatnih mesta, a u poslednje vreme sve više i u modernizaciju i nove tehnologije.

Iz ovog sektora poručuju da se domaće kompanije koje priređuju igre na sreću odlikuju i po ekspanziji na inostranim tržištima, „u čemu malo drugih sektora može da mu parira“.

Posmatrano s druge strane, kompanije iz ove oblasti godišnje izdvajaju milionske iznose za društveno odgovorne akcije i ulaganja u razvoj zajednice. Njihova materijalna podrška upućena je zdravstvenom sistemu, kulturnim ustanovama i manifestacijama, borbi za ekologiju i zdravije okruženje, ekonomskom osnaživanju žrtava porodičnog nasilja, mladim talentima i startapima, humanitarnim organizacijama i pojedincima kojima je to bilo najpotrebnije…

Ove kompanije su i najveća podrška domaćem sportu, budući da gotovo ne postoji klub iz Superlige Srbije koji nema beting sponzora, po čemu naša zemlja nimalo ne zaostaje za evropskim trendovima. Godišnja investicija kompanija iz ove oblasti u domaći fudbal veća je od tri miliona eura, a ukupni dogovoreni ugovori premašuju cifru od deset miliona eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор