Nemačka sledeće godine ulaže 57,6 mlrd eura u zelenu energiju

Nemačka vlada je za narednu godinu odobrila ulaganja u zelenu energiju u vrednosti od 57,6 milijardi eura, što u odnosu na ovu godinu predstavlja povećanje od 60 procenata, javlja OilPrice.

Odlukom nemačkih vlasti, investiranja u takozvani „Climate and Transformation Fund“, za period od 2024. do 2027. godine, uvećana su na 212 milijardi eura, ili za oko 30 milijardi eura više.

Ovaj posebni fond, koji ne ulazi u redovne troškovne kalkulacije, osnovan je da bi finansijski podržao proces energetske tranzicije i zelenih ulaganja, poput dekarbonizacije industrije, sprovođenja vodonične strategije i obezbeđivanja energetske efikasnosti zgrada.

Ove godine su se već pojavili izveštaju da „Fondu za klimu i transformaciju“, kraće nazvanom KTF, nedostaje oko 12 milijardi eura za ulaganja koja bi trebalo realizovati do 2026. godine, što sugeriše da bi za brži prelaz sa fosilnih goriva trebalo daleko više sredstava nego što je to Berlin zamislio formirajući fond prošloga leta.

Pored toga, kao deo plana za smanjenje emisija štetnih gasova, nemačka vlada je u aprilu izglasala predlog zakona o zabrani većine kotlova za greanje na ulje i gas u novim i starijim zgradama od 2024. godine.

Prema tom zakonu, gotovo svi novi sistemi grejanja u Nemačkoj radiće na 65 posto obnovljive energije, od čega su izuzeti samo vlasnici kuća starijih od 80 godina i domaćinstava sa najnižim primanjima.

Međutim, sa ovom odredbom se ne slažu nemačka industrijska udruženja i javnost, budući da je jedno od istraživanja javnog mnjenja pokazalo da 78% Nemaca ne odobrava ovaj zakon, a svega 18 posto smatra da je ispravna odluka o zabrani grejanja na naftu i gas.

Osim toga, nemačka vladajuća koalicija još uvek je podeljenog mišljenja oko toga koliko bi trebalo povećati cenu uglja usled inflacije koja bi mogla biti dodatno podstaknuta većim cenama energije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор