Prodavnice uskoro više neće imati prodavce i kasire

Nedmački stručnjak za trgovinu Gerit Heineman (63), sa Fakulteta primenjenih nauka Niederhein, najavljuje skori kraj prodavnica u kojima rade ljudi, odnosno trgovci i kasiri, budući da će kupci sami skenirati svoje proizvode na samouslužnim kasama.

– Takav način rada posledica je inflacije koja je trgovinski sektor prisilila na smanjenje troškova. Ubuduće će u radnjama prvenstveno biti obezbeđenje, takođe zbog sve veće stope kriminala, i radnici koji će puniti police, a koji su u suštini potrebni samo noću – objašnjava Heineman, a prenosi Fenix magazin.

On smatra da će supermarketi kakve poznajemo uskoro postati prošlost, slično kao što su još pre nekoliko decenija prevaziđene radnje u kojima je sve proizvode kupcu davao trgovac. Sem toga, Heineman kaže da će trend automatizacije uticati i na druga područja rada.

– Takođe vidimo promene u ugostiteljstvu, gde postoji veliki nedostatak osoblja. Restorani, pabovi i barovi konstantno traže uslužno osoblje. Zbog manjka radnika mnogi su restorani prisiljeni da skrate radno vreme i uvedu više slobodnih dana. To može biti iritantno za goste, koji se odjednom mogu naći pred zatvorenim vratima – kaže ovaj stručnjak i podseća da ispitivanja sa robotima traju već duže vreme i da su roboti počeli da zamenjuju uslužne radnike.

Heineman navodi da su na pojedinim pozicijama plate porasle za 20 procenata, a zbog nedostatka radnika neki očekuju da će dobiti platu koja je po visini znatno iznad kolektivnog ugovora, a takvi su menadžeri u ugostiteljstvu ili u hotelima. Kako je istakao, troškovi osoblja su u martu porasli za 21,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор