Srbija prva u regionu po proizvodnji hrane za kućne ljubimce

Ukupna vrednost srpskog izvoza hrane za pse i mačke dostigla je u prošloj godini vrednost od 152,47 miliona dolara, što je za oko 14 posto više u odnosu na 2021. godinu, pokazuju podaci Trgovinske mape (Trade map), a prenosi RT Balkan.

S obzirom na to da se u Evropi godišnje proda 10,5 miliona tona hrane za kućne ljubimce, sve više srpskih proizvođača vidi svoju šansu u ovom biznisu, pa čak i osmišljavaju nove proizvode. Naime, hrana za životinje se iz Srbije izvozi u čak 33 zemlje, a jedna kompanija iz Petrovca na Mlavi nedavno je prva u Evropi počela da pravi i sokove za pse.

U prvoj polovini ove godine Srbija je najviše pet hrane izvezla u Rusku Federaciju, Italiju, Poljsku, Tursku, Grčku, Češku, SAD, Francusku, Slovačku i Nemačku, a ukupan izvoz je u odnosu na isti period prošle godine bio veći za 33,6%.

Prema rečima Jasne Stevanović iz Privredne komore Srbije (PKS), izvoz u Rusku Federaciju je u prvih pet meseci više nego udvostručen međugodišnje, a hrana za pse i mačke postala je naš treći izvozni proizvod u tu zemlju, sa učešćem od oko 4,8% i vrednošću od 24.906 hiljada eura.

– Predviđa se da će izvoz hrane za kućne ljubimce do 2024. godine globalno porasti za oko 4,8%. Ovaj sektor je među zahtevnijim u pogledu međunarodnih i evropskih standarda koji se moraju ispuniti radi izvoza, posebno na tržište Evropske unije. Domaći proizvodi ove vrste dobijaju sve veću izvoznu prepoznatljivost, čime su se svrstali među strateške proizvode – a navodi Stevanovićeva.

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da se u 2021. godini proizvodnjom hrane za pse i mačke bavilo 56 srpskih privrednih društava i preduzetnika, koji zapošljavaju oko 500 radnika. Stevanovićeva kaže da dve firme proizvode poslastice za životinje, što ovu industriju svrstava u stočarstvu u veoma značajnu kariku cirkularne ekonomije, jer sporedni proizvodi klanične industrije, kao što su uši, živinske nožice i ostalo, nakon obrade postaju žvakalice za pse.

– Početkom jula u Petrovcu na Mlavi otvorena je jedinstvena fabrika za proizvodnju sokova za pse -„Kings Choice“. Za sada su dostupne tri vrste soka za pse, sa aromom maline, ananasa i borovnice. Razvoj proizvodnog zadatka trajao je prethodne četiri godine, a očekujemo uspešan plasman na domaćem tržištu i van naših granica – kaže Stevanovićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор