Nemci obnavljaju Todorovu kulu kod Stalaća

made-in-germany-todorova-kula-stalac

U rekonstrukciji grada Stalaća, jedne od najvećih srednjovekovnih tvrđava u Srbiji, učestvovaće i nemačke kompanije, a predstavnici kompanije “Mercer” i nemačkih škola posetiće tokom aprila čuvenu Todorovu kulu.

Dr Ljubiša Popović, predsednik Udruženja građana “Todor od Stalaća” objašnjava da je ideja da se kula obnovi i otvori za turiste, a da se tu održavaju letnje škole i za decu iz Nemačke i drugih zemalja.

– Cilj nam je da grad Stalać potpuno povrati izgled kakav je imao pre šest vekova, kada je bio veći od Kruševca, tadašnje prestonice Srbije. Lokalitet je klasifikovan kao kulturno dobro od velikog značaja, a obnova tvrđave će biti u skladu sa konzervatorskim uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva – najavljuje Popović za “Večernje novosti”.

Po njegovim rečima, paralelno će se raditi i na obnovi Mojsinjske svete gore, gde je nekada bilo 77 crkava i manastira, a danas ih je očuvano 12. Kao jedna je od najmanjih u Srbiji, Opština Ćićevac nema novca za obnovu tvrđave, a Todorovoj kuli, koja je statički ojačana pre više od četiri decenije, sada preti pad.

Utvrđeni grad Stalać podigao je na četiri i po hektara knez Lazar Hrebeljanović 1372. godine na ogranku Mojsinjske planine, blizu mesta spajanja Zapadne i Južne Morave. Grad je imao veliki strateški značaj i iz njega je kontrolisan prilaz prestonici Kruševcu, a po potrebi tu se sklanjao i sam knez. Prema Konstantinu Filozofu, tvrđavu je razorio sin Bajazita Prvog, sultan Musa, 1413. u pohodu na Kruševac, kada su Turci po prvi put koristili topove u svojim osvajanjima.

Za obnovu kule od sedam spratova, sa koje će se videti ušće dveju Morave i veći deo Pomoravlja, mnogi privrednici već su ponudili donacije u novcu, materijalu ili građevinskim i zanatskim radovima. Ministarstvo kulture finansiraće parking i bolji prilaz kuli, a vajar Boris Staparac napraviće spomenik od sedam metara vojvodi Prijezdi i Jelici.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор