Nemačkom Kontinentalu od Srbije 56.000 eura po radniku

Nemačka kompanija Continental automotive Serbia je od države Srbije dobila gotovo 28 miliona eura podsticajne pomoći za zapošljavanje 500 radnika u fabrici za proizvodnju automobilske elektronike u Novom Sadu.

Nemački investitor tako po drugi put dobija državne subvencije za ulaganja u našoj zemlji. Prvi put pomoć je iznosila oko 9,5 miliona eura za osnivanje Centra za istraživanje ove kompanije, a sada je tri puta veća, ili 56.000 eura po radnom mestu, što je jedna od najvećih subvencija koje je Srbija dala nekoj kompaniji po radniku.

Bespovratna sredstva će kompaniji biti isplaćivana u tranšama, zaključno sa 2023. godinom, do kada Kontinental ima obavezu da zaposli najmanje 500 radnika na neodređeno vreme. Vrednost celog projekta je oko 140 miliona eura, što znači da država oko 250 posto svih troškova. Nemačka kompanija se tako svrstala u prvih četiri u Srbiji po visini državnih podsticaja za zapošljavanje, a ispred su samo Fijat, Rauh i Tigar. Fabrika u Kaću kod Novog Sada je izgrađena, a zvaničnom otvaranju je početkom marta prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Inače, nemačka tehnološka kompanija se po prvi put našla u žiži naše javnosti 2018. godine, kada su se se zbog najavljenih državnih subvencija za zapošljavanje visokoobrazovanih stručnjaka, uglavnom inžćenjera, pobunili zaposleni u domaćem IT sektoru za koji Vlada Srbije nije planirala nikakve subvencije, navodi Nova.

Koliko su ove subvencije opravdane svojevremeno je analizirao i Fiskalni savet, koji je zaključio da su efekti subvencionisanih investicija zanemarljivi. Njihova ocena je da se time domaće firme koje već rade dovode u krajnje nepovoljan položaj prema investitoru koji dobija od države preferencijalne uslove, i to ne samo kroz novčani podsticaj, već i kroz izgradnju proizvodnih kapaciteta, uz izdavanje u zakup po privilegovanim cenama. Za njih je posebno bilo problematično to što su uglavnom u pitanju ulaganja koja ni na koji način ne predstavljaju ozbiljno podizanje kapaciteta domaće industrije.

Prema podacima koje je renije objavio list Danas, italijanski Fijat je do 2020. dobio ukupno oko 500 miliona eu, ili čak 150.000 eura po zaposlenom. Na drugom mestu je nemački Rauh sa 2,2 miliona eura pomoći za proširenje kapaciteta fabrike, uz obavezu zapošljavanja 30 ljudi, što znači da je po radniku dobio 78.000 eura. Kompanija Tigar Tajers koju su preuzeli Francuzi dobila je državnu pomoć od 30 miliona eura za zapošljavanje 500 radnika, tako da je subvencija po radniku iznosila 60.000 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор