U Srbiju počeo da stiže gas iz Turskog toka

Ruski energetski div Gasprom je u prvom kvartalu ove godine povećao isporuke prirodnog tečnog gasa u Evropu za 30,7 procenata, zbog čega su i količine gasa isporučenog Srbiji povećane za čak 71 posto, navodi se u saopštenju ruske državne kompanije.

Prema preliminarnim podacima koje je objavila kompanija, gasovod Turski tok je počeo sa radom, što je uticalo na impresivan međugodišnji skok izvoza ruskog gasa na skoro 53 milijarde kubnih metara, budući da je ove sezone bilo hladno za evropske uslove. Tako je samo u martu izvezeno 18,2 milijarde kubnih metara gasa, što je rekord svih vremena.

Nemačka je, kao najveći uvoznik ruskog gasa, gotovo utrostručila količine u prva tri meseca, a većina isporuka je obavljena gasovodom Severni tok, koji ispod Baltičkog mora direktno povezuje Rusiju i Nemačku, a zaobilazi susedne države, prenosi Raša tudej (RT).

U saopštenju energetskog giganta se dodaje da je, budući da je gasovod Turski tok počeo da radi, izvoz ruskog gasa u Srbiju povećan za 71,3 posto, u Bugarsku za 52,4, Grčku za 23,4 posto, a u Rumuniju, koja je više puta isticala svoju energetsku samodovoljnost, izvoz ruskog gasa je povećan za čak 90 procenata, a njeno snabdevanje se odvija preko Ukrajine i Moldavije, što snabdevanje čini znatno skupljim u odnosu na isporuke Turskim tokom.

U prvom kvartalu 2021. izvoz ruskog gasa u Tursku se takođe više nego udvostručio, za čak 106,6 procenata, pa je Gasprom div ostao glavni snabdevač te zemlje gasom, uprkos aktivnostima Ankare na diverzifikaciji mreže dobaljavča, što pokazuje da uvoz gasa iz Azerbejdžana nije uspeo da istisne ruski gas sa turskog tržišta, zaključuje se u saopštenju ruskog giganta.

Inače, tokom prošle godine ukupan Gaspromov izvoz gasa je opao na 179,3 milijarde kubnih metara, budući da je pandemija korona virusa imala snažan negativan uticaj na industrijsku potražnju za energentima među potrošačima u inostranstvu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор