Nemci bi da rade manje, pa i za nižu platu

Kako pokazuju rezultati istraživanja instituta IFO, urađenog za nezavinu fondaciju Bertelsman Štiftung, puno zaposlenih u Nemačkoj bi želelo da radi manje.

Naime, 50 posto zaposlenih muškaraca i 41 posto žena radi više nego što bi želelo. Muškarci rade u proseku 41 sat nedeljno, a želeli bi da rade 37 sati, dok žene u proseku rade 32 sata nedeljno, a više bi volele da rade 30 sati. Pored toga, obe grupe ispitanika bi čak prihvatile i smanjenje plate u zamenu za manje rada.

Međutim, ova studija takođe otkriva i da bi 17 posto zaposlenih žena i 9 posto muškaraca želelo da radi više. Koautors studije, direktor IFO centra za makroekonomiju i istraživanja, Andreas Peihl, kaže da na pitanje da li bi majke radije povećale ili smanjile radno vreme, snažan uticaj ima mogućnost zbrinjavanja dece, odnosno, mnoge majke bi želele da rade duže kada bi im bio omogućen bolji balans između poslovnog i privatnog života.

– To bibilo racionalno rešenje imajući u vidu nedostatak kvalifikovanih radnika u Nemačkoj – zaključuje Peihl, a prenosi agencija Tanjug.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор