Nemačkoj nedostaje mreža elektropunionica

Izvršni direktor automobilske kompanije BMW Oliver Zipse je upozorio da u Nemačkoj infrastruktura i kapaciteti za punjenje baterija zaostaju za prodajom električnih vozila, a da brojne zemlje EU uopšte i nemaju mrežu punionica.

On je naglasio da su električni automobili sve popularniji među kupcima, ali da širenje mreže punionica kasni. Stoga je preporučio da se ne postavljaju preterano ambiciozni ciljevi o gašenju proizvodnje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, prenosi B92.

– Prodaja električnih automobila u Nemačkoj raste pet puta brže od kapaciteta za punjenje, a mnoge zemlje EU ni nemaju mrežu punionica. Zato bi odluke o novim koracima prema oštrijem smanjenju CO2 u Evropi nakon 2030. godine trebalo donositi na temelju pretpostavki o postojećoj infrastrukturi za punjenje – smatra čelnik BMW-a.

Inače, nemački proizvođač trenutno nudi pet potpuno električnih modela automobila, a do 2023. planira da tržištu ponudi još tri takva modela. Međutim, BMW će nastaviti da i dalje širom sveta prodaje benzinske, dizel i hibridne automobile, u zavisnosti od lokalnih propisa.

BMW je treće poslovno tromesečje zaključio sa 42 posto većom neto zaradom nego u istom prošlogodišnjem periodu, od 2,58 milijardi eura, s obzirom na to da je pad prodaje od 12 posto, uzrokovan nestašicom čipova, nadoknadio višim prodajnim cenama. Prihod kompanije je porastao za 4,5 posto, na 27,47 milijardi eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор