Premijer Bavarske apeluje da se Severni tok 2 pusti u rad

Premijer nemačke savezne države Bavarske Markus Šeder je apelovao na nadležne da omoguće što pre puštanje u rad gasovoda Severni tok 2, kako bi se uoči zimske sezone grejanja obezbedile stabilne isporuke gasa.

– Neophodna je mudra strategija da se obezbedi snabdevanje strujom. U tom smislu, postoje dobri razlozi da se gasovod Severni tok 2 uskoro pokrene kako bi se cene gasa dovele na normalan nivo. Neprihvatljivo je da samo stojimo po strani i gledamo kako cene rastu uoči dolaska hladne zime. Ljudi očekuju brzo rešenje tog problema – rekao je Šeder u intervjuu za Funke medijengrupu.

On je podsetio i naglasio da se Nemačka povlači iz proizvodnje uglja i nuklearne energije, a da je nedostatak resursa sve izraženiji. Kako je rekao, cene rastu, a potražnja za strujom raste zbog digitalizacije i korišćenja električnih vozila, zbog čega su Nemačkoj potrebne gasne centrale koje proizvode struju.

– Severni tok 2 bi mogao da postane pouzdan temelj za stabilno snabdevanje Nemačke gasom – poručio je Šeder, a prenosi agencija Tas.

Inače, izgradnja gasovoda Severni tok 2 je potpuno završena 10. septembra, ali pre započinjanja upumpanja gasa operater projekta treba da dobije sertifikat nemačkih regulatora o usklađenosti sa tehničkim standardima EU, kao i da odvoji proizvodnu delatnost od transporta, osnivanjem zasebnog preduzeća koje se bavi tranzitom.

Nemačka Savezna agencija za elektroenergetsku mrežu trebalo bi da operateru gasovoda izda sertifikat do 8. januara sledeće godine, navodi ruska novinska agencija i napominje da nemački regulator ne može da zabrani pumpanje gasa, ali će operater biti novčano kažnjen ukoliko počne to da radi pre nego što registruje odvojeno preduzeće, a što je u skladu sa gasnom direktivom EU.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор