Nemci i ove godine očekuju božićne bonuse

U Nemačkoj je kraj godine tradicionalno obeležen i božićnim bonusima, na koje građani najrazvijenije evropske ekonomije već odavno unapred računaju.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), na osnovu temeljnog kolektivnog ugovora pravo na posebnu isplatu povodom kraja godine imalo bi 87,2 posto svih zaposlenih u Nemačkoj. Isplata bi u proseku trebalo da iznosi 2.677 eura, što predstavlja povećanje od 1,9 posto u poređenju sa prošlom godinom.

Na zapadu zemlje prosečan božićni bonus od 2.695 eura veći je za oko 5,5 posto nego na istoku Nemačke, gde iznosi 2.554 eura. U istočnom delu zemlje pravo na isplatu božićnih bonusa imalo bi nešto više zaposlenih po kolektivnom ugovoru (88 posto) nego na zapadu (87 odsto), piše Fenix-magazin.

Osnovni faktor koji utiče na visinu bonusa prvenstveno je vezan za privredni sektor, odnosno delatnost kojom se neka osoba bavi, pa će najveći božićni bonus u 2021. godini, u skladu sa kolektivnim ugovorima, dobiti zaposleni u industriji koksa i preradi mineralnog ulja, čak 5.651 euro.

Veliki bonus od 5.369 eura dobiće i radnici u proizvodnji hemijskih proizvoda, kao i zaposleni u sektoru snabdevanja energijom, u iznosu od 5.171 eura. Prema kolektivnim ugovorima, gotovo svi zaposleni u ovim sektorima, odnosno njih 98,8 i 98 posto, imaće pravo na božićni bonus, navodi Destatis u svom izveštaju.

Bonuse koji su blizu proseka dobiće zaposleni u sektorima proizvodnje odeće (2.676 eura) i proizvodnje hrane i hrane za životinje (2.519 eura). Po kolektivnim ugovorima, u tim sektorima 100 posto i 82,4 posto svih zaposlenih imaće pravo na božićni bonus.

Zaposleni u ugostiteljstvu ove godine će dobiti prosečni bonus od 861 eura, a pravo na ovu beneficiju imaće 92,4 posto zaposlenih u toj branši. Najniži bonus od 301 eura u proseku, biće isplaćen zaposlenima u sektoru raspoređivanja i zakupa radnika, na šta će pravo imati 99 posto zaposlenih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор