Iz Lufthanze do kraja godine odlazi 29.000 ljudi

Nacionalna nemačka avio-kompanija Lufthansa najavljuje da će do kraja ove godine otpustiti širom sveta 29.000 svojih radnika, javlja Bild am Sontag.

Očekuje se da će van Nemačke otkaz dobiti 20.000 zaposlenih, a kompanija se sprema i da proda svoju ketering filijalu LSG, koja zapošljava 7.500 radnika. Na taj način broj zaposlenih u Lufthanzi smanjiće se u celom svetu na ukupno 109.000.

Pored toga, sledeće godine Luftanza će u Nemačkoj ukinuti još 10.000 radnih mesta, a do sada je već potrošila tri milijarde eura državne pomoći od ukupno devet, koliko je dobila početkom godine da ublaži posledice ekonomske krize tokom pandemije, prenosi BIZLife.

Najveći nemački avio-prevoznik ima višak od 27.000 zaposlenih sa punim radnim vremenom, izjavio je prošlog meseca izvršni direktor Karsten Spor i pored toga što je rukovodstvo obećalo sindikatima da neće otpuštati radnike u zamenu za manje bonuse i druge isplate.

Lufthanza i njene filijale – Eurowings, Swiss, Austrian i Brussels Airlines, smanjile su u ovoj godini svoje flote, broj letova i zaposlenih, a dogovor o novom smanjenju troškova i ukidanju radnih mesta već je dobio podršku i većine članova sindikata Verdi zaposlenih u toj avio-kompaniji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор