Nemačkoj nedostaje 50.000 ugostitelja

Ugostitelji u Nemačkoj se već odavno muče da popune upražnjena radna mesta, kojih je trenutno oko 50.000, a predviđanja govore da će stanje na proleće biti još i gore.

Uvođenje pojedinih mera i najavljen olakšan pristup tržištu stranim radnicima budi nadu, navelo je u četvrtak nacionalno udruženje ugostitelja „Dehoga“. Ugostitelji „pozitivan trend“ očekuju od „intenzivnih napora“ vlasti i poslodavaca, uključujući i organizovanje obuka, a posebno od obećane reforme propisa za useljavanje. U udruženju kažu da su im potrebne nove zakonske mogućnosti za ciljanu migraciju radne snage iz trećih zemalja.

Ugostiteljska industrija širom Nemačke trenutno nudi više od milion radnih mesta sa plaćenim doprinosima za socijalno osiguranje. Broj zaposlenih za koje poslodavci plaćaju pune iznose doprinosa u oktobru je bio niži za 3,7 posto u odnosu na pre pandemije, prenosi agencija DPA.

Inače, nemački ugostitelji traže kvalifikovane radnke svih profila, kako za puno radno vreme, tako i za skraćeni rad. Međutim, potraga za radnom snagom posebno je komplikovana malim i srednjim preduzećima iz ruralnih oblasti.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор