Nemački vozovi prelaze na „zelenu“ struju

Svi vozovi Nemačke železnice (Dojče Ban) u međugradskom i međunarodnom saobraćaju od početka ove godine će voziti na „ekološku“ struju, mada u kompaniji kažu da još uvek neće moći da se odreknu i drugih izvora energije.

Na panoima Nemačke železnice piše „Ovo je zeleno“ i „svaki putnik putuje na stoprocentno ekološku struju“, dok šef koncerna Rihard Luc tvrdi da vožnja vozom predstavlja zaštitu klime. Međutim, više se radi o obećanju za 2018. nego o trenutnoj situaciji. Pored toga, ovo ne važi za prigradski i teretni saobraćaj, već samo za međugradski i internacionalni, odnosno za vozove sa oznakama IC i ICE, kojima se u Nemačkoj godišnje preveze 140 miliona putnika. Dojče Ban izračunava kolika je tu potrošnja i na osnovu toga kupuje određenu količinu „ekološke“ struje.

Austrijska železnica koristi čak 90,2 posto struje iz hidroenergije, 2,3 posto iz energije vetra i drugih obnovljivih izvora, a 7,5 posto od zemnog gasa. Portparol DB Gelfo Kreger kaže da su Austrijanci u mnogo boljoj situaciji, jer oni imaju mnogo više hidroenergije i mnogo više hidroelektrana.

– Dojče Ban svake godine saopštava poreklo struje koju koriste njegovi vozovi, a njen najveći deo još uvek stiže iz termoelektrana. Udeo obnovljivih izvora energije je u 2016. iznosio 42 posto. U 2018. taj udeo bi trebalo povećati na 50 odsto, do 2030. bi to trebalo da bude 70 odsto, a 2050. godine 100 posto – kaže Kreger, i napominje da je DB jedan od najvećih potrošača struje u Nemačkoj, koji će do 2030. smanjiti emisiju CO2 za 50 posto i tako postati „klimatski neutralan“ koncern.

Kada postigne svoj „ekološki“ cilj, DB ipak neće biti kompletno „zelen“, jer, struja koja pokreće vozove čini samo trećinu ukupne struje koju troši taj koncern, a dve trećine troše železničke stanice, kancelarije i drugi objekti. Slabo je poznato i da je samo 60 posto nemačke železničke mreže elektrifikovano, kao i da logistički koncern „Šenker“, koji radi u okviru DB, koristi i dizel-lokomotive, kamione, avione i brodove.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор