Za Nemačku poštu 30.000 električnih vozila

made-in-germany-rs-elektro-auto-deutsche-post

Od kraja godine poštanski službenici u Nemačkoj dobiće 2.000 van vozila na struju, kao početak realizacije plana da kompletni vozni park malih dostavnih vozila bude zamenjen električnim automobilima.

U borbu za čistiji vazduh u ovoj evropskoj zemlji uključila se poštanska služba (Deutsche Post), koja je još 2012. godine predstavila prototip električnog vana startup kompanije „StreetScooter“. Dve godine kasnije, pošta je kupila ovu firmu i sada namerava da započne serijsku proizvodnju električnih dostavnih vozila.

Krajnji cilj Nemačke pošte je da ceo svoj vozni park od 30.000 vozila zameni ekološki prihvatljivim automobilima. Deutsche Post ne namerava tu da stane, već će električne vanove ponuditi i drugim kompanijama i javnim službama zainteresovanim za nabavku zakvih vozila ali će za sada proizvodni kapaciteti biti isključivo u funkciji izrade elektromobila za potrebe pošte.

Dostavno vozilo kompanije Streetscooter poseduje elektromotor snage 41 ks (30 kW), a maksimalna brzina elektronski je ograničena na 80 km/h. U zavisnosti od mase tereta koji prevozi, načina vožnje i konfiguracije terena, električni van u stanju je da prevali 50-80 km pre nego što mu se isprazne litijum-jonske baterije od 20,4 kWh. Za dopunu 80 posto kapaciteta potrebno je 4 do 4,5 sata punjenja, a da bi baterije bile 100 posto pune, vozilo mora da bude priključeno na struju 7 sati. Masa praznog vozila je 1.495 kg, a nosivost 650 kg.

Neke poštanske službe drugih država u Evropi već koriste električna dostavna vozila, poput Norveške gde se od 2015. godine za te namene koristi električni „Renault Kangoo Z.E“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор