Nemački Tenis duplira vegansku proizvodnju

Najveća nemačka mesna industrija Tenis (Tönnies) najavljuje da želi da se razvija na tržištu vegetarijanskih i veganskih proizvoda, zbog čega će udvostručiti kapacitete fabrike u Beklandu, u kojoj se od prošle godine proizvode prehrambeni proizvodi koji su zamena za meso.

– Proizvodnju vegetarijanske i veganske hrane ne doživljavamo kao konkurenciju svojim mesnim prerađevinama, već kao nezavisni tržišni segment i izvrstan dodatak našem ionako vrlo širokom portfelju proizvoda – kaže Maksimilian Tenis, sin generalnog direktora Klemensa Tenisa, prenosi Agroklub.

Prema rečima Iris Hekman iz nezavisnog odeljenja Vevia 4 You, interesovanje za ove proizvode povećava se iz godine u godinu. Prema podacima kompanije, prosečni godišnji rast prodaje u veganskom sektoru od 2015. do 2019. iznosio je osam procenata. Takođe, u prvom tromjesečju 2020. godine količina nekih proizvoda koji zamenjuju meso povećala se za čak 37 posto, s gotovo 14.700 tona, na 20.000 tona u odnosu na isto tromesečje prethodne godine.

Rezultati istraživanja o potrošačkim navikama u Nemačkoj pokazuju da 50 posto kupaca obraća pažnju na oznake ekološkog uzgoja, njih 48 posto na prisutnost etiketa za zaštitu životinja, a čak 85 posto ispitanika smatra državni sertifikat kojim se potvrđuje dobrobit stoke vrlo važnim. Ilak, treba napomenuti da je od ukupnog broja anketiranih samo jedan posto vegana i pet posto vegetarijanaca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор