Nemački poljoprivrednici se okreću organskoj proizvodnji

Novi podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) pokazuju da se nemački poljoprivrednisi sve više okreću ekološkoj, održivoj, odnosno organskoj proizvodnji, prenosi agencija DPA.

Prema statistici, prošle godine se oko 28.700 poljoprivrednih imanja pridržavalo ekoloških pravila proizvodnje, što je za oko 10 procenata više posmatrano međugodišnje. Danas se u Nemačkoj organskom i sličnom proizvodnjom bavi 11 posto poljoprovrednih gazdinstava, naveo je Destatis.

Pored toga, podaci pokazuju da je u usponu i ekološki uzgoj stoke, budući da je prošle godine zabeležen rast u ovoj oblasti od 12 posto, tako da se sada, od ukupno 161.700 farmi koje gaje stoku i živinu, organskom proizvodnjom bavi njih 19.200.

Pored toga, proširilo se i obradivo zemljište namenjeno organskoj proizvodnji, pa je njegov udeo od 2020. porastao sa 9,6 na 11,2 posto u odnosu na ukupno 16,6 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u Nemačkoj.

Statističari saopštavaju da je veličina imanja nove i tradicionalne proizvodnje ostala slična, budući da se ekološka imanja u proseku prostiru na 66,7 hektara, a tradicionalna individualna imanja na 65 hektara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор