“Nemačka u recesiji zbog prevelikog broja bolovanja”

Nemačka je prošlu godinu završila u recesiji zbog prevelikog broja bolovanja, što se odrazilo na puno izgubljenih radnih dana, navodi se u studiji Udruženja istraživačke farmaceutske industrije VFA, prenose nemački mediji.

Kako se dalje objašnjava, veliki broj radnika koji su u prošloj godini bili na bolovanju doveo je do velikog manjka u proizvodnji, s obzirom na to da bi bez bolovanja nemačka ekonomija ostvarila rast od 0,5 posto, umesto što je zabeležila pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,3 procenta.

Autori ovog istraživanja Klaus Mihelsen i Simon Junker navode da je najveći broj prijavljenih dana provedenih na bolovanju registrovan u metalskoj, hemijskoj i automobilskoj industriji. Oni preciziraju da je zbog natprosečnog broja sati koje su zaposleni proveli na bolovanju nemačka privreda izgubila 26 milijardi eura, prenosi agencija Hina.

Nemačka privreda je 2023. doslovno završila kao bolesnik jer je talas bolovanja opteretio ekonomiju više nego u drugim zemljama, navodi se u studiji i ističe da je prosečno bolovanje trajalo 20 dana, dok su najčešće bolesti registrovane u statistikama bile upale gornjih disajnih puteva i grip, a među dijagnozama je i depresija.

Inače, zaposleni u Nemačkoj i dalje mogu da se za bolovanje prijave svom lekaru putem telefona, što je pogodnost uvedena u vreme pandemije korona virusa koja još uvek nije ukinuta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор