Aranđelovac dobio teretni terminal sa carinskom ispostavom

U Aranđelovcu je na prostoru veličine oko dva hektara otvoren moderan teretni terminal sa ispostavom Uprave carine, što će značajno olakšati poslovanje privrede i obezbediti uslove za još efikasnije sprovođenje carinskih procedura.

– Ovaj terminal će biti od velikog značaja za privredu Aranđelovca i cele Srbije, jer poseduje moderne i funkcionalne objekte u kojima će se ubuduće obavljati značajne carinske procedure. Jako je važno da imamo dobre uslove za privrednike kako bi im bio olakšan posao, jer svaki sat i čekanje prilikom obavljanja posla košta, pa je nastojanje da privredi bude lakše, brže i jeftinije kada su u pitanju procedure. Objekat se nalazi nadomak budućeg koridora drumskog Vožd Karađorđe i u potpunosti je prilagodjen infrastrukturnim planovima razvoja šumadijskog kraja – poručio je direktor Uprave carina Branko Radujko.

On je naveo da je, što se tiče prihoda, prošla godina bila na nivou sličnom kao i 2022, koja je bila veoma intenzivna po pitanju uvoza, pa je u velikoj meri osnovica za carinske dažbine bila veća, s obzirom na to da je posle početka rata u Ukrajini bilo interventnih uvoza različith vrsta roba,.

– Ali ako poredimo prošlu godinu sa 2021, imamo veće prihode u budžetu za 18 posto, što je odlično. Naš prioritet u ovoj godini je da privreda i građani što brže i efikasnije obave svoje poslove vezane za carinu, kako na unutrašnjim robnim ispostavama tako i na graničnim prelazima i da sve ono što pripada državnom budžetu naplatimo. Takođe, prioritet nam je i dalja borba protiv svakog vida krijumčarenja i tu postižemo značajne rezultate. Iza nas su  rekordne zaplene duvanskih proizvoda, naftnih derivata, kao i različitih gotovinskih sredstava, a nedavno smo otkrili i veliki arsenal oružja na jednom carinskom punktu – istakao je Radujko.

Prema rečima predsednika Opštine Arandjelovac Bojana Radovića, nov moderan terminal koji se prostire na oko dva hektara, sa 700 kvadrata poslovnog prostora, svakako će unaprediti rad privrednika u ovom delu Srbije.

– Sve ovo ide u susret stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, a uskoro kreće  i prva faza izgradnje auto-puta Vožd Karađorđe, koji će nas do Beograda deliti na samo nekih 30-ak minuta vožnje, a povezivati i sa Koridorom 10 i auto putem Miloš Veliki. U narednom periodu nas očekuju ogromne investicije, jer je za Arandjelovac opredeljeno blizu 200 miliona eura. Pored toga, nedaleko od terminala nedavno je puštena u rad i nova trafo-stanica od 30 megavata, koja će obezbediti dovoljno električne energije za ovu poslovnu zonu – rekao je Radović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор