KfW banka i EPS potpisali aneks Sporazuma za izgradnju vetroparka „Kostolac“

Predstavnici države Srbije, Nemačke razvojne banke (KfW) i Elektroprivrede Srbije (EPS) danas su u vladi potpisali izmene Posebnog sporazuma za projekat obnovljive energije vetroparka „Kostolac“, javlja agencija Tanjug.

U ime Srbije Sporazum je potpisala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, a u ime EPS-a v.d. direktora tog akcionarskog društva Dušan Živković.

– Vetropark Kostolac je prvi projekat EPS-a u oblasti proizvodnje električne energije iz snage vetra. Vrednost projekta je 144 miliona eura, a kapacitet vetroparka će biti 66 MW. Proizvodnja ove elektrane, odnosno njenih 20 vetroturbina, biće dovoljna da zelenom energijom snabdeva oko 30.000 domaćinstava. Izgradnja se finansira iz kredita nemačke KfW banke preko Investicionog okvira EU za Zapadni Balkan (WBIF), a deo sredstava obezbediće i EPS. EU će 30 miliona eura uložiti bespovratno, 32,2 miliona izdvojiće EPS, dok koncesioni zajam KfW iznosi 80 miliona eura, uz grant koji daje banka od 1,8 miliona – rekla je Đedović Handanović.

Ona je navela da je deo internih saobraćajnica za vetropark već izgrađen i da na proleće kreće isporuka opreme za koju je potpisan ugovor, najavivši da bi postrojenje trebalo da počne sa isporukom zelene energije u prvom kvartalu 2025. godine.

Kako je objasnila, strateški pravci razvitka energetskog sektora Srbije podrazumevaju povećanje učešća obnovljivih izvora energije (OIE) u ukupnoj proizvodnji električne energije i smanjenje emisije štetnih gasova, što znači da nove investicije EPS-a moraju ići u tom pravcu kako bi doprinele ostvarenju strateških ciljeva.

– U prethodnim godinama takvih investicija nije bilo dovoljno, a više od 30 godina nije izgrađena ni jedna nova elektrana. To smo počeli da menjamo, da ubrzavamo projekte koji su započeti u prethodnim godinama, pa smo tako prošle godine završili revitalizaciju HE Đerdap 1 i tako dobili novih 114 megavata hidrokapaciteta, a u narednim mesecima biće završen i B3 blok TE Kostolac snage 350 MW – istakla je ministarka i dodala da je sledeći korak ulaganje u OIE u koje EPS do sada nije ulagao, a to su energija vetra i sunca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор