ZF počeo izgradnju druge fabrike u Pančevu

Nemačka kompanija ZF (ZF Friedrichshafen AG) počela je u Pančevu izgradnju svoje druge fabrike za proizvodnju električnih automobilskih motora, u koju će biti uloženo 250 miliona eura, a nakon izgradnje u njoj zaposleno 600 novih radnika.

Radove je obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je tom prilikom istakao da je ZF promenio budućnost i Pančeva i Banata. On je najavio da uskoro počinje izgradnja auto-puta ka Zrenjaninu i brze saobraćajnice ka Vršcu, od čega će, kako je rekao, i Pančevo i ZF imati velike koristi.

Govoreći o uspešnoj ekonomskoj saradnji sa Nemačkom, Vučić je još jednom poručio da je Nemačka ubedljivo prvi trgovinski partner Srbije, što pokazuju i aktuelni podaci o razmeni koja je za devet meseci ove godine premašila šest milijardi eura, koja će, prema očekivanjima, do kraja godine dostići 7,5 milijardi, a za dve godine i više od 10 milijardi eura.

– Kada se to desi, jedna mala zemlja kao što je Srbija neće biti nevažan partner Nemačke – rekao je Vučić i pozvao ljude iz Srbije koji žive u inostranstvu da se vrate u svoju zemlju u kojoj, kako je poručio, ima sve više posla.

Kompanija ZF je 2019. godine u industrijskoj zoni u Pančevu otvorila fabriku za proizvodnju delova za automobile, brodove i železnicu, kao i inženjerski centar veličine 3.000 kvadratnih metara. Za ovu investiciju ZF je od Grada Pančeva bez naknade dobio više od devet hektara građevinskog zemljišta, kao i subvencije iz republičkog budžeta.

Izgradnju nove fabrike ZF-a u Pančevu, veličine 33.000 kvadratnih metara, Srbija će podržati sa 42,8 miliona eura državne subvencije i dodelom 160.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta, vrednog 138,1 milion dinara, bez plaćanja naknade.

ZF u našoj zemlji trenutno zapošljava oko 1.700 ljudi, a u svoje poslovanje do sada je uložio ukupno oko 190 miliona eura. Prema rečima člana Upravnog odbora ZF-a Štefana fon Šukmana, novi pogon će biti otvoren na proleće i to će biti prva fabrika ZF-a sa nultom emisijom štetnih gasova.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad je podsetila da su ukupne investicije namačkih kompanija u Srbiji prešle nivo od četiri milijarde eura i istakla da je njihov značaj i u tome što su unapredile ekološke i socijalne strandarde i uvele modele stručnog obrazovanja.

– Moguće je postići još više ukoliko Srbije napreduje ka Evropskoj uniji i uskladi svoje politike sa EU u korist građana i bilatelarnih odnosa – poručila je Konbradova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор