VW odlaže skupi projekat Trinity

Nemačka automobilska kompanija Volkswagen odložiće na bar tri godine izuzetno skupi projekat Trinity, odnosno proizvodnju novog električnog modela sa produženim radijusom kretanja i 4. nivoom autonomije u vožnji.

Naime, bivši šef VW-a Herbert Dis se divio Ilonu Masku i u Tesli video uzor koji je hteo da sustigne, pa je između ostalog pokrenuo i projekat Trinity. Novi model je trebalo da se proizvodi u novoj fabrici nedaleko od Volfsburga, čija je vrednost procenjena na čak dve milijarde eura. Početak izgradnje bio je planiran za proleće 2023, a proizvodnja je trebalo da počne 2026.

Međutim, projekat se izjalovio, jer je i zvanično objavljeno da će biti odložen najverovatnije do 2030. godine, za šta je kao jedno od opravdanja aktuelni šef VW-a Oliver Blume naveo da novi softver za autonomno upravljanje neće biti spreman na vreme, piše Manager Magazin.

Volkswagen je sa novom fabrikom želeo da poboljša produktivnost i sustigne kompaniju Tesla, budući da je za proizvodnju jednog primerka Modela Y u megafabrici nedaleko od Berlina, Tesli potrebno svega 10 sati, dok je Volkswagenu za proizvodnju jednog ID.3 potrebno tri puta više vremena. Stoga će, prema neimenovanim izvorima u Volkswagenu, Blume morati da odustane od mnogih nerealnih ciljeva koje je postavio Dis, ali će, prema saznanju agencije Rojters, automobil dugog dometa sa sistemom autonomne vožnje ipak ostati u igri, ali u okviru postojećih resursa.

Sve to pokazuje da se Volkswagen ipak neće tako lako odreći svog slavnog Golfa, za koji se doskora govorilo da neće dočekati devetu generacijua Golfa. Naime, nemački Handelsblatt saznaje da je nakon odustajanja od projekta Trinity, proizvodnja električnih verzija već postojećih modela na MEB platformi daleko izglednija, a tu najviše šansi imaju električne varijante Golfa i Tiguana.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор