Daleko više Nemaca radi od kuće nego pre pandemije

U Nemačkoj mnogo više ljudi radi na daljinu u odnosu na period pre pandemije korona virusa, o čemu svedoči broj neiskorišćenih radnih stanica u kancelarijama, koji se gotovo utrostručio od 2019. godine, navodi se u najnovijem izveštaju minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja IFO.

– U ovom trenutku se na dnevnom nivou 12,3 posto radnih stanica u kancelarijama slabo koristi jer zaposleni rade na daljinu. Ovaj broj je pre pandemije, 2019. godine, iznosio svega 4,6 procenata – naveo je stručnjak tog instituta Simon Krauze.

Prema izveštaju IFO, u sektoru usluga ta brojka je na dnevnom nivou porasla sa 6,2% u 2019. godini na sadašnjih 16,8%, u proizvodnji sa 3,1% na 9,6%, u trgovini sa 3,2% na 5,8%. a u građevinarstvu sa 1,7% na 2,5%.

Najviše kancelarija je prazno u firmama koje se bave reklamom i istraživanjem tržišta, kao i u farmaceutskoj industriji, IT sektoru i menadžment konsaltingu. Krauze kaže da pražnjenje kancelarija vrši dodatni pritisak na tržište nekretnina, a utiče i na manji profit u maloprodajnim objektima u centru, gde se obično nalaze sedišta kompanija.

Nedavno istraživanje pokazuje da je u Nemačkoj u aprilu od kuće radilo čak 24 posto svih zaposlenih, ističu u Institutu IFO-a.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор