Nemačka prošlu godinu završila u recesiji

Prošlu godinu nemačka privreda je završila u recesiji od 0,3 procenta i deficitom od više desetina milijardi eura, saopštio je Savezni zavod za statistiku (Destatis).

Preliminarni podaci pokazuju da je bruto domaći proizvod (BDP) pao u poslednjem kvartalu 2023. po istoj stopi.

Inače, Nemačka je u 2022. ostvarila rast od 1,3 posto, uz pozitivna očekivanja za 2023. Međutim, oporavak je izmakao i sada su prognoze za 2024. daleko sumornije nego samo šest meseci ranije, prenosi agencija DPA.

Prošlogodišnja snažna inflacija je prigušila privatnu potrošnju, kao važan oslonac privrednog rasta. Maloprodajne cene su rasle po procenjenoj stopi od 5,9 posto, nakon 6,9 posto inflacije u 2022. godini. Pored toga, građevinski sektor je ozbiljno posrnuo, dok je uvoz pao oštrije od izvoza.

Mnogi nemački ekonomisti ne očekuju privredni oporavak u ovoj godini, a većina instituta je oborila privrednu prognozu. Optimisti sada očekuju rast po stopi manjoj od jedan posto, dok pesimisti najavljuju novu recesiju.

Nemačka je tokom prošle godine potrošila više novca nego što ga je prikupila, tako da je kombinovani deficit federacije, pokrajina i lokalnih zajednica iznosio skoro 82,7 milijardi eura. Istovremeno, država se zadržala u okvirima evropskih pravila o deficitu i zaduživanju, pa je deficit bio na dva posto BDP, javni dug ispod 60 posto.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор