Nemački ratari postavili vladi ultimatum

Nemački poljoprivrednici su u utorak obustavili protest, ali su saveznoj vladi postavili ultimatum do danas uveče da započne pregovore.

Nakon višenedeljne neizvesnosti, protesti nemačkih ratara privremeno su obustavljeni radi pokušaja da stupe u pregovore sa saveznom vladom, za šta su postavili rok do četvrtka uveče, potvrdio je predsednik Udruženja poljoprivrednika Joakim Rukvid, a prenosi Euractiv.

Protesti koji traju od početka ove godine, stvaraju blokade puteva širom zemlje, a kulminirali su u ponedeljak protestnim skupom u Berlinu na kom je učestvovalo oko 30.000 poljoprivrednika sa oko 5.000 traktora.

– Došlo je vreme da razgovaramo. Sada bi bio dobar trenutak da okončamo proteste, makar na nekoliko dana, da pristupimo političarima i održimo razgovore orijentisane ka rešenju. Naša „tišina“ biće signal naše spremnosti da razgovaramo – izjavio je Rukvid posle razgovora sa parlamentarnim grupama tročlane nemačke koalicione vlade.

Povod za proteste bila je vladina odluka s kraja decembra da „sreže“ određene budžetske planove usled manjaka 17 milijardi eura. Ovo rezanje se odnosilo i na poljoprivredne subvencije, ali zbog protesta koji su usledili vlada je odustala od ukidanja mera, poput onih koje se tiču poreza na vozila ili subvencija za poljoprivredna goriva. Međutim, ratari su smatrali da to nije dovoljno i započeli su proteste.

I pored svega, vlada vidi „malo prostora“ za manevar, naročito kada su u pitanju porezi na gorivo.

– Poljoprivredu finansiraju Brisel i Berlin sa devet milijardi eura godišnje. Kao ministar finansija, uvek moram da se zapitam koja su sredstva neophodna i koje su alternative dostupne? Svako mora da uradi svoj deo posla – rekao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор