VW u 2023. proizveo znatno više automobila

Nemački automobilski konglomerat Volkswagen je tokom protekle godine uspeo da proizvede znatno više automobila u odnosu na 2022. godinu, pre svega zahvaljujući tome što je uspešno uspeo da reši većinu logističkih problema.

Grupacija je imala sjajnu 2023. godinu, jer je uprkos raznim problemima prodaja od 9,24 miliona isporučenih automobila gotovo dostigla nivoe od pre pandemije. Isporuke vozila svih brendova koji posluju u okviru koncerna porasle su za značajnih 12 procenata u odnosu na prethodnu godinu, prenosi b92.

Za ovako dobar rezultat ne samo da je bila bitna veća potražnja, već je trebalo nadoknaditi i veliki zaostatk u isporukama ranije naručenih vozila. Naime, uska grla u snabdevanju izazvana pandemijom koronavirusa i ratom u Ukrajini bitno su poremetili i poslovanje Volkswagena.

Budući da je većina logističkih problema rešena, automobilska grupacija je uspela da proizvede znatno više automobila nego godinu dana ranije. Isporuke su porasle na svim najvažnijim tržištima VW grupe, a Zapadna Evropa je bila najprofitabilniji region sa 3,27 miliona prodatih vozila (+21 posto u odnosu na 2022.). Kinesko tržište je odmah iza sa 3,24 miliona prodatih automobila (+2 posto), a sledi ga Severna Amerika sa 0,99 miliona jedinica (+18 posto).

Potpuni podaci o rezultatima prodaje pojedinačnih brendova biće objavljeni ovih dana, ali već se zna da je prošla godina bila odlična za matični brend. Isporuke VW-a su porasle za 6,7 posto na oko 4,87 miliona jedinica, pa je otprilike 52 posto svih automobila prodatih u 2023. u okviru grupacije imalo VW oznaku.

Od svih modela vozila koje je prodao VW brend, više od polovine su bili SUV automobili, tako da je tržišni udeo SUV vozila porastao na 54,2 posto, što je za 14,9 posto više nego u 2022.

U Sjedinjenim Američkim Državama SUV modeli su bili još popularniji, sa 81 posto udela u svim isporukama. Potkompaktni T-Cross bio je najprodavaniji SUV u Evropi, a rekorder u Nemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj i Španiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор