Tesla u Nemačkoj prodala više od Folksvagena

Automobili američkog proizvođača Tesla najprodavaniji su u kategoriji električnih vozila u Nemačkoj, pokazuju najnoviji podaci nemačkog KBA.

U prvih devet meseci ove godine američka kompanija prodala je u Nemačkoj 38.458 svojih električnih automobila, što je za 6.000 vozila više od najvećeg konkurenta, domaćeg Volkswagena.

Pri tome Tesla je ostvarila rast od 50 procenata u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je sa 32.326 električnih automobila prodatih na nemačkom tržištu, Folksvagenov rast pao za čak 40 posto.

Po pitanju prodaje električnih automobila VW grupacije, u Nemačkoj su rast zabeležili samo brendovi Audi i Seat/Cupra, prenosi b92.

Međutim, iako je Folksvagen na globalnom tržištu ostvario rast prodaje električnih automobila od 25 posto u odnosu na isti period prošle godine, ukupna prodaja grupacije, sa uračunatim konvencionalnim vozilima na fosilna goriva i hibridima, pala je za 13 posto, kao posledica nestašice pojedinih auto-delova, ali i inflacije i rasta cene energenata.

– Napeta situacija sa snabdevanjem komponentama u više navrata je dovela do prilagođavanja u procesu proizvodnje. Očekujemo stabilizaciju snabdevanja tokom 2023. godine – rekao je portparol Folksvagena nakon objave podataka o prodaji.

Zanimljivo je i da je, usprkos rastu, i Tesla pogođena nestašicom. Broj isporuka jeste rekordan, ali su logistički izazovi sve izraženiji, zbog čega je rast ipak bio manji u odnosu na prognoze, piše Automotive News Europe.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор