Tesla započinje proizvodnju u Nemačkoj

Nemačke vlasti su odobrile američkoj kompanija Tesla da započne proizvodnju električnih automobila i baterijskih ćelija u svojoj prvoj giga fabrici u Evropi, izgrađenoj nadomak Berlina, javlja New York Times.

Odluka je doneta posle višemesečnih odlaganja i sporova, nakon kojih se Tesli sada otvara mogućnost da počne sa proizvodnjom Y modela sportskog vozila. Kompanija namerava da u nemačkoj fabrici proizvodi 500.000 električnih automobila godišnje, prenosi Biznis.

Kompanija Ilona Maska (Elon Musk) je tokom protekle dve godine prilično rizikovala, budući da je, iako nije imala potrebnu dokumentaciju, pa je fabrika mogla biti i srušena, ipak započela izgradnju, investirajuću u nju čak sedam milijardi dolara.

Kako je izjavio Ditmar Voidke, guverner nemačke države Brandenberg, u blizini Berlina, u kojoj se nalazi Teslina fabrika, kompanija je sada sebi postavila rok od dve nedelje da završi poslednje provere pre početka proizvodnje.

Američki proizvođač električnih vozila zabeležio je rekordnu prodaju u 2021. godini, kada je postao prva automobilska kompanija vredna hiljadu milijardi dolara. Stoga se sada očekuje da će nova fabrika kompaniji dodatno povećati zaradu u Evropi, budući da su njeni automobili već najprodavaniji u odnosu na sve druge električne modele.

Dolazak američkog automobilskog giganta stavio je pred test druge proizvođače automobila, koji će sada morati da povećaju ulog kako bi opstali na tržištu, jer bi u suprotnom mogli dosta toga da izgube.

Inače, u novembru prošle godine kompanija Tesla se odrekla 11,3 milijarde dolara nemačkih državnih subvencija, na koje bi imala pravo za gradnju fabrike baterija u toj zemlji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор