Nemačka produžava pomoć firmama do oktobra

Ekonomsku pomoć za kompanije pogođene pandemijom korona virusa Nemačka će produžiti do kraja septembra, kako bi im omogućila da što lakše nastave sa poslovanjem kada se kriza završi, saopštila je nemačka vlada.

Nemačke kompanije su za državnu pomoć mogle da apliciraju pod uslovom da mogu da dokažu da im je aktuelna ekonomska kriza urušila prihode, a isplata je trebalo da se završi krajem juna.Prema podacima Ministarstva ekonomije, više od 105 milijardi eura je stavljeno na raspolaganje firmama od početka ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa.

– Ovo je važan signal, kako bi sve kompanije nakon krize ponovo mogle da krenu brzo napred – poručio je nemački ministar ekonomije Peter Altmajer, a prenosi agencija Rojters.

S tim u vezi, vlada kancelarke Angele Merkel takođe se dogovorila da se do kraja septembra produži i specijalni program naknada za rad sa skraćenim radnim vremenom, kako bi amortizovala negativne efekte pandemije na tržište rada.

Inače, ovaj program poslodavcima omogućava da tokom ekonomskog pada svoje zaposlene prebacuju na skraćeno radno vreme, kako bi ih zadržali u radnom odnosu, pri čemu vlada radnicima dotira ostatak novca do pune plate.

Za rad sa skraćenim radnim vremenom vlada je ukupno izdvojila oko 32 milijarde eura, kako bi ispunila cilj programa usmeren na sprečavanje šokova poput aktuelne korona krize, a koji vode ka masovnoj nezaposlenosti, dodaje britanska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор