Nastavak podrške firmama, trgovci na gubitku 40 mlrd. €

Nemačka vlada je produžila do kraja ove godine program državne pomoći za likvidnost firmi pogođenih pandemijom, saopštilo je Ministarstvo finansija i ekonomije, a prenosi agencija Rojters.

Kako bi pružila pomoć i većim preduzećima, vlada je odlučila i da od 1. aprila podigne gornji prag za dobijanje kredita iz programa za hitne situacije, na maksimalnih 1,8 miliona eura, navodi se u saopštenju Ministarstava i državne KfW banke.

Ovaj program zajmova, zasnovan na finansijskim sredstvima pomoći za održavanje tekuće likvidnosti, a vredan ukupno 49 milijardi eura, do sada su uglavnom mogla da koriste samo mala i srednja preduzeća.

Inače, mnoge Nemačke trgovce je 100 dana zaključavanja, počev od uvođenja od 16. decembra, dovelo do ruba egzistencije, što potvrđuju i procene Udruženje trgovaca Nemačke, koje pokazuju da su trgovci do sada izgubili između 35 i 40 milijardi eura obrta.

U Udruženju kažu da je oko 120.000 prodavnica pred stečajem, kao i da ponovni produžetak mere zaključavanja do 18. aprila pravi do 700 miliona eura gubitaka po danu zatvorenih vrata trgovinskih objekata.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор