Lufthansa u prvom kvartalu u minusu 2,1 mlrd.

Nemačka nacionalna avio-kompanija Lufthansa zabeležila je u prvom tromesečju ove godine neto gubitak od 2,1 milijarde eura, usled smanjenja vrednosti aktive do kojeg je dovela kriza izazvana pandemijom korona virusa.

Lufthansa, koja je na vrhuncu pandemije prizemljila gotovo sve svoje avione, u aprilu je saopštila da gubitak kompanije, izračunat pre odbijanja kamate i poreza u prva tri meseca 2020. godine, iznosi 1,2 milijarde eura, prenosi agencija Rojters.

Najveći nemački avio-prevoznik je u istom periodu prošle godine imao neto gubitak od 342 miliona eura, a na ovogodišnji gubitak uticao je otpis 266 miliona eura vrednosti flote, smanjenje knjigovodstvene vrednosti Lufthanzinog preduzeća za ketering „LSG Severna Amerika“ za 100 miliona i optis vrednosti njene Filijale Jurovings za 57 miliona eura.

Nadzorni odbor je u ponedeljak preporučio akcionarima kompanije da prihvate paket državne pomoći od 9 milijardi eura, koji je Evropska komisija (EK) uslovila time da Lufthanza ustupi konkurentskim kompanijama do 24 svoja slota na matičnim aerodromima u Frankfurtu i Minhenu.

Sa ovim paketom pomoći nemačka vlada će preuzeti 20 procenata udela u Lufthansi, što bi u slučaju pokušaja preuzimanja kompanije moglo da poraste na 25 posto plus jedna akcija, a dobiće i dva mesta u Nadzornom odboru.

Prema procenama analitičara, Lufthansa će biti uklonjena iz indeksne korpe najlikvidnijih akcija Frankfurstke berze (DAKS), čiji je Lufthanza član od njenog uspostavljanja 1988. godine. Operater frankfutskog tržišta kapitala, Dojče Berza, očekuje da će odluka o uklanjanju avio-kompanije biti doneta u najskorijem roku.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор