Nemačka pomaže zelenu tranziciju naše zemlje

Materijalna pomoć Nemačke zelenoj tranziciji Srbije veoma je značajna, budući da su dve zemlje potpisale strateško partnerstvo u razvoju zelene ekonomije i sprečavanju klimatskih promena, rečeno je na manifestaciji koju je tradicionalno organizovala Nemačko-srpska privredana komora (AHK Srbija).

Sa devet milijardi eura ekonomske razmene, Nemačka je prošle godine ponovo bila naš prvi spoljnotrgovinski partner, a u nemačkim kompanijama u Srbiji je, kako je istaknuto, zaposleno čak sto hiljada radnika.

Nemačka je od 2001. godine u razvoj energetike Srbije uložila oko dve milijarde eura, od čega više od milijarde eura predstavljaju donacija, a stižu i nove investicije od 30 miliona eura u vetropark Kostolac. Potrebe privrede su sve veće, a samim tim i novih energetskih kapaciteta, ali bez karbonskog otiska, što je korektno prema prirodi i ekonomiji, a pre svega na korist građana Srbije, prenosi RTS.

Međutim, ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad napominje da se zbog loših odnosa Beograda i Prištine i sveopšte neizvesnosti upiti nemačkih kompanija i najave njihovih investicija smanjuju.

– Ponekad negativno izveštavanje medija o Nemačkoj i Evropskoj uniji u celini takođe igra ulogu prilikom razmatranja nove destinacije za investicije. Vlada Srbije se stoga suočava sa velikim izazovima u mnogim oblastima koje su jasno identifikovane – poručila je Konradova.

Ministarka energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović je rekla da je naša zemlja Srbija zahvalna Nemačkoj na partnerskom odnosu u energetskoj tranziciji i doprinosu ekonomskom standardu Srbije, a Srbija deli viziju Evropske unije ka dekarbonizaciji, kako bi osigurala dovoljno zelene energije za priliv investicija.

Ona je podsetila na izgradnju brojnih elektrana na biomasu i interkonektora u Srbiji, kao i na naftovod ka Mađarskoj. Ovom prilikom, srpska ministarka je pozvala nemačke partnere da se uključe u projekat Srbija 2027 i učestvuju u razvojnim idejama koje EXPO izložba donosi našem regionu i svetu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор