Nemačka olakšava dobijanje dvojnog državljanstva

Više od četvrtine nemačkih građana ima migrantsko poreklo, kod dece mlađe od 14 godina taj je odnos čak veći od trećine, a u toj zemlji živi oko 13,5 miliona građana bez nemačkog državljanstva, ili 16 posto stanovništa. I pored toga, Nemačka je među poslednjima u Evropi po dodeljivanju državljanstva strancima. piše Dojče vele.

Razlog za takav odnos pre svega leži u nekim vrlo restriktivnim uslovima za sticanje državljanstva. Međutim, nedavno je vladajuća koalicija Socijaldemokrata, Zelenih i Liberala predstavila u Bundestagu predlog novog Zakona o državljanstvu, kojim bi se sadašnji strogi uslovi promenili.

– Dosadašnja najveća prepreka bila je načelo jednog državljanstva. Ono što potomke nekadašnjih gastarbajtera, recimo iz Turske ili zemalja zapadnog Balkana, sprečava da dobiju nemačko državljanstvo pre svega je zahtev da se odreknu ranijeg. Nemačka je jedna od retkih zapadnih zemalja koja još uvek insistira na tome. Nacrtom novog zakona odricanje od prethodnog državljanstva više neće biti uslov za sticanje nemačkog, zbog čega se istovremeno skraćuje uslov neprekidnog legalnog boravka u zemlji sa osam na pet godina, kao što je to već slučaj u većini evropskih zemalja – kaže Julie Schäfer iz advokatske kancelarije Schlun & Elven z Kelna.

Dvojno državljanstvo sadašnji zakon tretira kao izuzetak od pravila, koji je uglavnom rezervisan za građane Evropske unije. Nakon poduže procedure, ono se može dodeliti i migrantima čije matične zemlje ne brišu svoje građane iz državljanstva, jer to ne žele, ili jer ne postoji takav zakon, poput Sirije, Južne Afrike, Avganistana, Alžira ili Irana.

Cilj aktuelne reforme Zakona o državljanstvu je i da Nemačka postane što privlačnija zemlja za kvalifikovane strane radnike, zbog čega je u oštroj konkurenciji sa drugim evropskim zemljama poput Francuske, Holandije ili Švedske, koje imaju blaže kriterijume i manje prepreka za dolazak kvalifikovane radne snage iz inostranstva. Pored toga se uvidelo da je moderna i otvorena useljenička i integracijska politika ključna za društvenu koheziju u Nemačkoj.

Inače, za dobijanje nemačkog državljanstva postoje i drugi uslovi, pored propisane dužine legalnog boravka u zemlji, a jedan od njih, koji će ostati i u novom predlogu, je da osoba ne sme biti pravosnažno krivično osuđena. Pored toga, i dalje će biti potrebno imati potvrdu o poznavanju nemačkog jezika, ali bi se dosadašnji potrebni nivo C1 smanjio na jednostavniji B1, uz izuzetke za posebne slučajeve kojima bi bila dovoljna samo najnužnija komunikacija. U Novom zakonu će ostati i obaveza polaganja tzv. testa za naturalizaciju, kojim se dokazuje poznavanje nekih osnovnih informacija o samoj Nemačkoj.

Dobijanje dvojnog državljanstva bi trebalo biti olakšano i stranim studentima, kojima bi se, ukoliko odmah nakon studija nađu posao, vreme studiranja u Nemačkoj računalo kao vreme propisanog legalnog boravka potrebnog za podnošenje zahteva.

Predlog novog Zakona o državljanstvu vladajuća koalicija je predstavila u Bundestagu krajem maja, a u redovnu zakonsku proceduru trebalo bi da stigne tokom jeseni.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор