Srbija se priprema za odstrel i zatvaranje divljih svinja

Zbog epidemije afričke svinjske kuge, Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skuštine Srbije preporučio je Ministarstvu poljoprivrede odstrel i zatvranja u rezervate divljih svinja i mangulica, sa ciljem da se izbegne još veća ekonomska šteta.

„Odbor preporučuje Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da, uz podršku lovačkih saveza Srbije i Vojvodine, pod kontrolu stavi divlje svinje i mangulice i druge napuštene autohtone vrste, odstrelom i zatvaranjem u određene rezervate, a da vlasnici autohtonih vrsta kontrolu nad svojim životinjama uspostave na svojim imanjima“, navodi se u zaključku Odbora.

Pored toga, Odbor preporučuje i pojačanu kontrolu zaraženih područja, koja bi uključivala i sabraćajnice, kontrolu i dezinfekciju prevoznih sredstava i ljudi koji su u prevoznim sredstvima ili se kreću po zaraženim i kontaktnim područjima, prenosi eKapija.

Vlasnicima životinja Odbor preporučuje pojačanu pažnju prilikom praćenja zdravstvenog stanja životinja i upućuje ih da prijave veterinaru svaku promenu njihovog zdravstvenog stanja. Odbor smatra da treba razmisliti i o ideji Privredne komore Srbije (PKS) o formiranju kompenzacionog fonda kojim bi se nadoknadila šteta nastala usled epidemije.

Inače, u Srbiji je do danas afrička svinjska kuga potvrđena na ukupno 1.154 gazdinstva koja obuhvataju teritoriju 32 opštine. Ministarstvo poljoprivrede navodi da se od petka 28. jula do danas afrička kuga svinja pojavila na oko 150 farmi, kao i da su slučajevi zaraze potvrđeni u Vojvodini, Beogradu, centralnoj i istočnoj Srbiji. Do sada je urađeno 314.042 kontrola gazdinstava i eutanazirano oko 18.000 svinja, kažu u Ministarstvu, a prenosi RTS.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор