Nemačka će štititi prava naših radnika zaposlenih u Juri

Od 1. januara ove godine radnicima u Srbiji je omogućeno da se na loše uslove rada žale i nemačkim kompanijama čiji dobavljači i drugi partneri posluju u našoj zemlji, a ovu opciju već su iskoristili radnici koreanske kompanije Jura u Leskovcu. Nemački mediji su preneli da je iz Srbije stigla jedna takva žalba, bez ikakvih drugih detalja, osim da je proces u toku.

Radnici Jure, koji su trenutno u generalnom štrajku, pre dva dana su transparent o svojim problemima istakli na engleskom jeziku, informišući na taj način i nemačku kompaniju Dajmler, inače kupca Jurinih proizvoda. Naime, delegacija kompanije “Mercedes-benc” bila je u poseti svom dobavljaču iz Leskovca, što su zaposleni iskoristili kao dobru priliku da je obaveste o svojoj sindikalnoj borbi.

Srpskoj javnosti još uvek nije dovoljno poznato da se radnici u Srbiji mogu požaliti i nemačkim kompanijama na svog poslodavca, ukoliko sarađuje sa tim kompanijama, a u krajnjoj instanci za kršenje radničkih prava mogu se obratiti i nemačkim sudovima, što je omogućeno Zakonom o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja koji obavezuje nemačke kompanije da razmatraju primedbe radnika iz bilo koje kompanije na svetu, pa tako i Srbije, koja proizvodi za nemačko tržište ili za kompaniju sa sedištem u Nemačkoj.

Prema ovom zakonu, nemačke kompanije dužne su da anaiziraju pristigle pritužbe i, ako je to oportuno, preduzmu određene korake, a ukoliko to ne urade mogu se suočiti sa novčanim i drugim kaznama. Radnici koji smatraju da su im ugrožena radnička i ljudska prava mogu se obratiti nemačkim kompanijama direktno putem mejla ili na preko njihovih portala. Takođe, svoje primedbe mogu slati i nemačkoj Saveznoj agenciji za kontrolu izvoza, zaduženoj za sprovođenje zakona.

Direktorka Centra za radno pravo – FIDES Olga Vučković Kićanović kaže za list Danas da praksa žalbi nemačkim kompanijama još uvek nije zaživela i da bi radničku javnost trebalo informisati o takvoj mogućnosti kao jednim od načina zaštite njihovih prava.

– Generalno gledano, dosad se na tu temu nije puno govorilo u Srbiji. Reč je inače o veoma korisnoj opciji, jer su nemačke firme koje dobiju pritužbe dužne da ih sagledaju i upozore dobavljača da prekine sa praksom kršenja radničkih prava, ako se utvrdi da on to zaista i čini. Bilo bi veoma korisno da se što veći broj radnika upozna sa ovim zakonom. Ako bi se u tom segmentu postigla masovnost, radnici bi bili znatno zaštićeniji nego što je to sada slučaj. Svesni smo da inspekcija rada, i kada izađe na teren, uglavnom ne preduzima ništa protiv poslodavaca koji uzurpiraju radnička prava. Zbog toga je veoma bitno da se stepen zaštite podigne i na međunarodni nivo – smatra Vučković Kićanović.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kaže da su spremni upoznaju radničku javnost u Srbiji sa ovim zakonom, kao i da su već imali priliku da istupaju shodno rešenjima koja on predviđa.

– Radi se o novom mehanizmu zaštite radničkih prava koji je korisno primenjivati kako bi se vršio pritisak na nesavesne poslodavce. Mi u “Slogi” smo to već i činili. Naime, dvojica naših aktivista u fabrici Mint u Loznici su dobili upozorenje pred otkaz. Smatrali smo da je to nepravedno, odnosno da poslovodstvo na taj način vrši pritisak na njih zbog angažmana u sindikatu. S obzirom da Mint radi za nemačko tržište obavestili smo poslovodstvo te lozničke firme da će nadležni u Nemačkoj biti upoznati o postupanju prema našim članovima. Menadžment Minta, fabrike u kineskom vlasništvu, odmah nakon toga povukao je odluku o upozorenjima pred otkaz – objašnjava Veselinović.

Prema njegovim rečima, “Sloga” će u narednom periodu organizovati edukacije radnika kako bi ih uputila na koji način mogu da iskoriste nemačka zakonska rešenja u zaštiti svojih prava.

– Procedura je takva da, kada se iscrpu sve mogućnosti zaštite radničkih prava kod poslodavca koji ih krši, nezadovoljni radnik ima pravo da se obrati nemačkoj kompaniji koja je poslovni partner one u Srbiji. Nemačka kompanija je dužna da prouči njegovu prijavu, uvaži je i preduzme korake protiv svog partnera, ako krši radnička prava. Ukoliko se nemačka kompanija ogluši o zahtev radnika koji joj se obrate, oni imaju pravo da podnesu tužbu nemačkom sudu – poručuje Veselinović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор