Izvoz IT usluga Srbije vredan oko 4 mlrd. eura

Izvoz IT usluga Srbije, koja ima 6, 5 miliona stanovnika, iznosi oko 4 milijarde eura, rekao je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež istakavši da je vrednost izvoza IT sektora Turske, sa oko 82 miliona stanovnika, oko 450 miliona eura.

Na otvaranju prve Beogradske konferencije o bioinformatici (BelBi) Čadež je poručio da je Beograd postao novi tehnološki centar Evrope, prenosi eKapija.

– Poslednjih nekoliko godina poslovna i naučna zajednica shvatile su da moraju da sarađuju kako bi učinile naše živote boljim, da uspešno poslujemo, stvaramo profit ali da poslujemo odgovorno. Današnji uspesi u ovoj oblasti rezultat su naše posvećenosti u poslednjih deset godina da digitalizujemo Srbiju, pružimo podršku razvoju nauke i tehnoloških parkova, ali i da u potpunosti prilagodimo naš obrazovni sistem – objasnio je Čadež.

On je rekao da je Srbija jedina zemlja koja je u osnovne škole uvela obavezno programiranje, kao novu vrstu pismenosti.

– Srbija je zemlja koja je promenila ekonomsku strukturu više od bilo koje druge zemlje u Evropi. Zemlja koja je sa industrijskih sektora, gde su prvi izvozni proizvodi bili oni iz prehrambenog sektora, prešla na IT sektor, IT i softver, kao glavni izvozni proizvod. Izvoz IT usluga Srbije, koja ima 6, 5 miliona stanovnika iznosi oko 4 milijarde eura, dok je izvoz IT sektora Turske, sa oko 82 miliona stanovnika, oko 450 miliona eura – naglasio je Čadež.

Prema njegovim rečima, uloga nauke kroz istoriju bila je od suštinskog značaja za opstanak i tehnološki razvoj.

– Drago mi je da su ovoj konferenciji prisutne i kompanije iz sektora farmacije, medicinske opreme, ali i sektora prehrambene industrije – kompanije koje shvataju da su na prekretnici i da je pitanje opstanka poslovanja primena novih tehnologija. Uloga nauke i naučnika kroz istoriju je jedna od najvažnijih, a od uspešnosti primene naučnih dostignuća i sposobnosti poslovne zajednice da se prilagodi i primeni nova rešenja u poslovanju zavisiće i njen opstanak – poručio je predsednik PKS.

Prva Beogradska konferencija o bioinformatici BelBi 2024 održava se od 17. do 20. juna u hotelu Metropol Palace, sa ciljem pružanja podsticaja saradnji između naučne zajednice i privrede, uz razmenu iskustava i informacija o najnovijim tehnološkim dostignućima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор