Sindikat IG Metal traži veće plate za 7%

Najveći nemački sindikat industrijskih radnika IG Metal najavljuje da će u predstojećim pregovorima sa poslodavcima tražiti za 3,9 miliona svojih radnika povećanje plata za 7%.

Rukovodstvo sindikata preporučuje ovakav rast plata s obzirom na „uporno visok nivo cena“ i poručuje da su kompanije, uključujući i proizvođače automobila, u poziciji da to omoguće.

U sindikatu kažu da kompanijama posao dobro ide, i mada cene više ne skaču tako brzo kao ranije, povećanja plata iz prethodnog kolektivnog sporazuma krajem 2022. godine je pojela inflacija.

Tim sporazumom je dogovoreno da plate u naredne dve godine porastu za 8,5%, uz jednokratne isplate do 3.000 eura za ublažavanje efekata visoke inflacije. Vlada je isplate odobrila i nije ih oporezovala.

Aktuelni kolektivni ugovor ističe u septembru, a IG Metal sada traži novo povećanje od 7% u periodu od godinu dana, uz obrazloženje da generalno industrija sada dobro stoji i da su se ekonomski izgledi popravili.

Naime, inflacija u najjačoj ekonomiji Evrope trenutno na godišnjem nivou iznosi 2,4 posto, dok je početkom prošle godine bila na nivou od čak 9 procenata, prenosi agencija Beta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор