Negativne kamate i na štednju građana?

made-in-germany-rs-bank

Nemačka Bundesbanka je zabrinuta zbog mogućeg uvođenja negativnih kamata i na depozite štediša u komercijalnim bankama i štedionicama, jer iako je centralna banka i nadzorno telo, ona ne može da im nalaže šta da čine, već svaka banka mora samostalno da odluči.

– Banke i štedionice sa kojima sam razgovarao žele da urade sve kako bi to izbegle. Međutim, što duže potraje aktuelna situacija sa kamatnim stopama, veća je mogućnost da će banke prebaciti teret negativnih kamatnih stopa na klijente – kaže član Upravnog odbora Bundesbanke Andreas Dombret za onlajn izdanje nemačkog lista „Špigl“, a prenosi agencija „Tanjug“.

Trudeći se da podigne hronično nisku inflaciju u eurozoni, Evropska centralna banka (ECB) je ovog meseca srezala referentnu kamatnu stopu na 0%, dok je kamatu na depozite banaka položene kod ECB-a snizila na minus 0,4%.

Nemačka centralna banka se otvoreno protivi odluci ECB-a da ključne kamatne stope dugo drži na niskom nivou. S obzirom da niske kamate štedišama ne nude nikakve podsticaje i nagrizaju profitabilnost banaka, Dombret navodi da su „mnoge banke već povećale provizije klijentima ili razmišljaju o njihovom povećanju“, što bi se moglo dogoditi u segmetnu podizanja novca, izdavanja kartica i drugih usluga.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор